Biedt de slowmercial een antwoord op het doorspoelen van tv-reclame?

Deze week is er heel wat heisa ontstaan over het voorstel om het doorspoelen van tv-reclame betalend te maken. Concreet zou de digicorder die het doorspoelen van reclame mogelijk maakt duurder worden dan de digicorder die die functionaliteit niet heeft. Of dit de juiste oplossing is om de problematiek aan te pakken is nog maar de vraag, maar het feit is wel dat zo’n 80% van de tv-kijkers reclame doorspoelt, door bijvoorbeeld programma’s in uitgesteld relais te bekijken. Dit doet vele adverteerders pijn.

Volkswagen ‘Slowmercial’

Met de heisa rond het doorspoelen van televisiereclame komt ook een campagne van Volkswagen terug in de schijnwerpers. Ook Volkswagen zag het effect van tv-reclame verminderen, en kwam vorige maand met een tv-campagne die zowel aan normaal tempo en aan versneld tempo kan bekeken worden. De campagne rond de Beetle Convertible kreeg de naam Slowmercial mee.

De advertentie blijft hout snijden zowel aan normaal tempo als aan versneld tempo. Maar is het daarom ook een geslaagde campagne? Ons lijkt het dat dit nieuwe type tv-reclame nog heel wat verfijnd moet worden.

Print campagne?

Ten eerste zien we heel weinig beweging in de advertentie. Critici zeggen dat de campagne meer lijkt op een print advertentie dan een tv-advertentie. We zien de Volkswagen Beetle aan de waterkant staan, maar buiten het dak dat openklapt gebeurt er helemaal niets. De advertentie ljjkt dus eerder een langgerekte print campagne.

Saai

De advertentie is ook gewoon saai. Wanneer je de advertentie aan normaal tempo bekijkt, dan opent het dak ergerlijk traag. Een tv-advertentie mag natuurlijk alles behalve saai zijn wil het een aantrekkelijk beeld scheppen van het product. We zijn geneigd te zeggen dat deze campagne de wagen meer slecht doet dan goed.

Weinig innovatief

Het idee achter de campagne mag dan relatief nieuw zijn, maar toch voelt de advertentie weinig innovatief aan. We krijgen als kijker teveel het idee dat de advertentie moest werken aan elke snelheid. Hierdoor krijgt de advertentie een soort van geforceerde, half-uitgewerkte indruk.

Conclusie

Alle kritiek neemt niet weg dat het een moedige poging is van Volkswagen om een oplossing te vinden voor het doorspoelen van tv-reclame. Het idee zit goed, maar de advertentie moet nog verder uitgewerkt worden. Het verhaal ontbreekt, en laat dat nu net een belangrijke factor zijn in tv-reclame.

Executive Summary

Slowmercial Volkswagen
Volkswagen bedacht vorige maand al een oplossing voor het doorspoelen van tv-reclame. Maar is de Slowmercial ook een geslaagde campagne?

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *