TweetGenie raadt leeftijd en geslacht van twitteraars

tweetgenie raadt leeftijd twitteraarAan de hand van taalgebruik raadt Tweetgenie de leeftijd en het geslacht van Nederlandstalige twitteraars. Het programma heeft het, volgens de makers, in 85% van de gevallen bij het juiste eind. De inschatting van de leeftijd zit er meestal 4 jaar naast. Dat maakt de inschatting, op basis van tweets, van de computer nauwkeuriger dan die van mensen. Het programma is onderdeel van het promotieonderzoek van een studente aan de Universiteit in het Nederlandse Twente. 

TweetGenie

Via de website TweetGenie kan je op basis van een tweet het geslacht en de leeftijd van die persoon inschatten. Het computerprogramma kijkt hiervoor enkel naar het taalgebruik van de twitteraar. Dit wil zeggen dat er niet naar de naam, de foto of het profiel gekeken wordt. Onderzoek wees uit dat het computerprogramma het vaker bij het rechte eind had dan de deelnemende personen. Al is er nog heel wat verbetering mogelijk aan het programma. Momenteel is het bijvoorbeeld nog erg moeilijk om de leeftijd van twitteraars ouder dan 35 juist in te schatten.

Twitteraars groeperen

Onderzoekers van het Nederlandse Meertens Instituut en de Universiteit in Twente ontdekten dat twitteraars in groepen verdeeld worden aan de hand van de stijl van die groep. Jongeren praten bijvoorbeeld meer over zichzelf en over onderwerpen zoals school. Ze gebruiken ook meer smileys dan oudere twitteraars. Terwijl de oudere twitteraars bijvoorbeeld langere woorden, langere zinnen, links en hashtags gebruiken in hun tweets.

Verhalen en geruchten via Sociale Media

Het programma maakt deel uit van het promotieonderzoek van een studente aan de Universiteit in Twente. Ze onderzoekt hoe verhalen en geruchten zich verspreiden via sociale media. Daarbij is het van groot belang om de verschillende gebruikers te onderscheiden.

 

Executive Summary

TweetGenie raadt aan de hand van het taalgebruik van de twitteraar de leeftijd en het geslacht.
Het computerprogramma heeft het meestal bij het juiste eind, zelfs vaker dan de mensen!

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *