IDN domeinnamen: speciale karakters in .be-domeinen

Registreer je IDN domeinnaam via DNS.beAls je via DNS.be een domeinnaam wou registreren, was je beperkt tot de klassieke letters van het alfabet. Vanaf 11 juni 2013 komt hier verandering in. DNS.be stelt bedrijven en particulieren in staat om een domeinnaam te registreren met speciale karakters. Deze krijgen de naam ‘IDN domeinnamen’. Het wordt dan mogelijk om domeinnamen als café.be, enquête.be en lancôme.be te registreren.

IDN domeinnamen

IDN staat voor Internationalized Domain Name en wil zeggen dat je in je domeinnaam karakters kan gebruiken die niet in het gewone alfabet (A-Z) zitten. Om het simpel te zeggen: bij een IDN domeinnaam kan je gebruik maken van accenttekens. Vanaf 11 juni 2013 omstreeks 10:00 kan je zo’n domeinnaam met .be-extensie registreren. De speciale karakters die worden toegestaan zijn de volgende:

ß            à             á             â             ã             ó            ô            þ             ü             ú             ð

æ           å             ï              ç             è             õ            ö            ÿ             ý             ò            ä

œ           ê             ë             ì              í              ø            ù             î              û             ñ             é

Geen sunrise periode voor IDN

Er komt geen ‘sunrise-periode’ voor het registreren van een IDN domeinnaam. Dat wil zeggen dat je als je niet automatisch recht hebt op de .be-domeinnaam dat overeenstemt met de merknamen, handels- en vennootschapsnamen waarover je beschikt. Bestaande domeinnaamhouders krijgen dus geen voorrang om een variant met speciale karkaters te registreren. Op 11 juni kan dus iedereen eender welke IDN domeinnaam vastleggen volgens het principe: first come, first served!

Cyberpolitie waarschuwt voor misbruik

Door het ontbreken van de sunrise periode komen geregistreerde lokale domeinen met speciale karkakters niet automatisch in handen van de ondernemingen die al een domein geregistreerd hebben met dezelfde naam, maar zonder karakters. Dat brengt gevaren met zich mee. “Dat is de uitgelezen kans voor cybersquatters om hun slag te slaan”, zo zegt Luc Beirens, hoofd Belgische cyperplolitie. “Deze cybercriminelen registreren dan bekende merknamen, zodat ze die met winst kunnen doorverkopen.

De chef van Belgian Federal Computer Crime Unit waarschuwt ook dat de domeinen misbruikt kunnen worden voor phishen, het stelen van persoonlijke en financiële informatie. Deze nieuwe karkaters bieden ideale gelegenheid om bijvoorbeeld bankwebsites na te maken en met een klein verschil te registreren. Het verschil tussen www.fortis.be en www.fôrtis.be valt niet zo snel op.

Executive Summary

Registreer een domeinnaam met speciale karkaters!
Vanaf 11 juni is het mogelijk gebruik te maken van accenttekens in je domeinnaam.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *