Muzikanten kopen ‘virtuele fans’

Volgens ‘Next Big Sound’, een bedrijf dat gegevens verzamelt over de muziekconsumptie, zijn Youtube views, Twitter volgers en Facebook likes zo maar te koop op het internet, en ze zijn niet eens zo duur. Uit een onderzoek van Newsbeat blijkt dat je voor zo’n 35 euro al tot 10.000 Youtube views kan kopen. Een aantal muzikanten zou op deze dubieuze manier ontdekt willen worden via Youtube.

Steeds meer muzikanten kopen virtuele fans

Justin Bieber achterna

Dat muzikanten hun Youtube views willen manipuleren, hoeft niet te verbazen. Er zijn immers tal van grote sterren die ontdekt zijn door hun filmpjes op Youtube te plaatsen, denk maar aan Justin Bieber. Hij wist een grote fanbase op te bouwen via Youtube, en werd daardoor ontdekt door de platenmaatschappijen. Next Big Sound ontdekte dat er tal van muzikanten zijn, waarvan de filmpjes een serieuze boost kregen in het aantal views, zonder dat ook het aantal reacties steeg. Dat is natuurlijk erg verdacht, en het bedrijf wacht nu op het juiste moment om met een lijst naar buiten te komen die die filmpjes opsomt.

Ook bedrijven kopen wel eens virtuele fans

Muzikanten zijn niet de enigen die wel eens Youtube views, Facebook likes of Twitter volgers kopen. Ook bedrijven maken zich daar wel eens schuldig aan. Vooral in het begin is de verleiding groot, want een Facebook pagina zonder likes staat natuurlijk niet zo mooi. Vergelijk het met een vol café en een leeg café: welke zou jij binnen gaan? Mensen liken een Facebook pagina veel sneller als die al veel likes heeft. De eerste likes of volgers verzamelen is dan ook het moeilijkst.

Nochtans is het aankopen van Youtube views, Facebook likes of Twitter volgers niet zonder risico: alle drie de bedrijven behouden zich het recht voor om je account te verwijderen, indien je op een dergelijke manier views, likes of volgers verzamelt! En afgezien van het risico dat je account verwijderd wordt, zijn er nog tal van andere redenen om het aankopen van likes en views te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan je statistieken: die zullen altijd een vertekend beeld geven. Bovendien zijn gekochte likes niets waard, aangezien het helemaal niet om echte fans gaat.

Executive Summary

Muzikanten kopen virtuele fans
Steeds meer muzikanten kopen Youtube views, in de hoop zo ontdekt te worden. Ook bedrijven maken zich hier schuldig aan.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *