Herbeleef het EK Voetbal op Twitter

Het Europees Kampioenschap Voetbal zit erop. Spanje won overtuigend de finale tegen Italië. Ook dit keer werd het sportevenement druk besproken op de sociale media. Twitter heeft ondertussen meegedeeld dat er een nieuw record werd gevestigd, wat betreft sportevenementen. Nooit was het aantal tweets per seconde (TPS) zo groot als tijdens de finale.

Het nieuwe record bedraagt nu 15.358 tweets per seconde, en werd bereikt vlak nadat Spanje het vierde doelpunt maakte. Het vorige record werd trouwens ook al gevestigd tijdens een voetbalfinale, namelijk die van de Champions League tussen Chelsea en Bayern Munchen. Gedurende de hele finale van het EK werden 16,5 miljoen tweets de wereld ingestuurd.

Niet enkel tijdens de finale werd er druk becommentarieerd op Twitter. Gedurende het hele toernooi al waren voetballiefhebbers druk in de weer op de microblog. Dat kunnen we zien op een speciale site die Twitter heeft ontwikkeld naar aanleiding van het EK Voetbal. De site is te vinden op euro2012.twitter.com.

Vooral de fraaie datavisualisatie van het hele toernooi valt op. In de grafiek zien we het aantal tweets dat over een bepaald land werd verstuurd. Het is mooi om zien hoe de grafiek in het begin van het toernooi heel versnipperd is over de 16 deelnemende landen, terwijl dat naar de finale toe evolueert naar de twee finalisten.

Ook kan je de twitteractiviteit per wedstrijd bekijken. Zo is duidelijk te zien wanneer een bepaald land een doelpunt heeft gescoord. Meteen gaat het aantal tweets over het land in kwestie de hoogte in. Hieronder vind je bijvoorbeeld de twitteractiviteit tijdens het duel tussen Nederland en Duitsland.

Je kan ook de evolutie van een bepaald land gedurende het hele toernooi bekijken. Zo kan je heel mooi zien hoe Spanje in het toernooi steeds meer werd besproken op Twitter, met natuurlijk als hoogtepunt de finale tegen Italië.

Opvallend: het land dat de minste aandacht kreeg op Twitter is … Nederland. Vooral de twee eerste verliesmatchen hebben de twitteractiviteit rond Oranje fel verminderd.

Executive Summary

Het EK Voetbal op Twitter
Het EK Voetbal werd druk becommentarieerd op Twitter, met een nieuw record wat betreft aantal tweets per seconde.
Speciale site rond EK Voetbal
Twitter toont heel wat interessante data rond het EK Voetbal, in een speciaal rond het EK opgerichte site.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *