Cufon-tekst: SEO-vriendelijk of niet?

cufon textTekst schrijven op het web of voor het web kan door de soms gelimiteerde lettertypes nogal saai worden. Een leuk uitziend lettertype geeft meer karakter aan een tekst en nodigt uit om verder te lezen. Je kan een hele hoop lettertypes downloaden en vervolgens die lettertypes installeren zodat je ze op je site kan gebruiken, wat veel tijd in beslag zal nemen. Of je kan gewoon gebruik maken van cufon-tekst.

Hoe werkt cufon-tekst?

Webdesigners geven aan de browsers op welke font ze moeten weergeven voor een bepaalde website. De computer van de gebruiker die die site bezoekt, moet die font dan geïnstalleerd hebben op zijn computer om de font te kunnen weergeven. Wanneer de gebruiker deze font niet geïnstalleerd heeft, wat in veel situaties ook het geval zal zijn, toont de browser automatisch een andere font die wel geïnstalleerd is op de computer van de gebruiker. Op die manier wordt je mooie, speciaal  ontworpen lettertype dus niet weergegeven. Cufon-tekst is de oplossing bij uitstek voor dit probleem.

Cufon bestaat uit twee verschillende onderdelen:

 1. een font generator: zet  fonts om naar bruikbare lettertypes
 2. de rendering engine: de JavaScript function die ervoor zorgt dat de fonts weergegeven worden

Deze generator zet het lettertype om naar JSON gecombineerd met JavaScript. De renderer bestaat uit drie onderdelen (de core die de API en alle functionaliteit bevat, de VML render engine voor Internet Explorer en de HTML5 canvas render engine voor de andere browsers). De rendering engine zorgt ervoor dat de cufon-tekst goed wordt weergegeven.

Via de generator kan je dus zowat alle fonts omzetten in JavaScript bestanden. Door vervolgens een klein stuk JavaScript in je code te plaatsen, kan je alle headings van het gewenste niveau- of class automatisch converteren in het gewenste font wanneer de pagina weergegeven wordt.

Voordelen cufon:

 • Geen plug-ins vereist – het maakt gebruik van standaard clientside voorzieningen
 • Compatibility – het werkt op iedere grote browser
 • Gebruiksgemak – er moeten weinig tot geen instellingen verricht worden voor de standaard configuratie
 • Snelheid – het is snel, zelfs bij grote hoeveelheden tekst

Nadelen cufon:

 • Een hover status kan niet toegepast worden op links, hoewel de links wel blijven werken
 • Bepaalde CSS codes kunnen niet gebruikt worden voor de tekst zoals tekstschaduw
 • Het is een JavaScirpt function wat wilt zeggen dat het JavaScript moet laden en je pagina dus bijgevolg meer tijd nodig heeft om te laden. Toch is het momenteel de snelst beschikbare oplossing
 • Wanneer bezoekers van je site JavaScript uitgeschakeld hebben, zullen de lettertypes weergegeven zoals je dit in CSS hebt opgegeven.

SEO-vriendelijk?

Maar is cufon-tekst nu SEO-vriendelijk? Het antwoord is ja. Cufon transformeert tekst op een pagina naar een font van jouw keuze terwijl de eigenlijke tekst behouden wordt in de code van de pagina. De headings (bv. <h1>)die door de cufon geconverteerd worden,  blijven in de code dus staan als <h1> tag zodat ze nog steeds gelezen kunnen worden door zoekmachines. Zoekrobots lezen de ‘raw code’ en niet de weergegeven output. Cufon-tekst heeft dus helemaal geen invloed op SEO.

Hoewel er sinds de komst van Google instant preview toch een nadeel aan verbonden is: wanneer gebruikers via een preview een site bekijken, wordt de cufon-tekst slecht of zelfs helemaal niet weergegeven. Dit kan je in het onderstaande voorbeeld zien. Wanneer de door de gebruikers ingetypte zoekwoorden in je titel staan – die je geconverteerd hebt naar cufon-tekst – zullen zij die zoekwoorden dus niet gemarkeerd zien staan in de preview. Dit is een nadeel, maar één dat je wel kan omzeilen door ervoor te zorgen dat de zoekterm(en) die je in je titel gebruikt, ook laat terugkomen in je tekst.

Cufon_text

Bron: http://www.brianessig.com/

Cufon-tekst is dus een goede oplossing om visueel sterke lettertypes te kunnen gebruiken op je pagina(‘s) die vervolgens door iedereen bekeken kunnen worden.

Leave A Comment
  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *