6 tips voor een snellere WordPress website

snelle-wordpress-websiteWordPress is bijzonder populair, wereldwijd draaien miljoenen sites op het content management systeem. WordPress is een geweldig systeem, en dat heeft het vooral te danken aan de grote mate van aanpasbaarheid: je kan heel eenvoudig het uiterlijk aanpassen en functionaliteit toevoegen met thema’s en plugins. Helaas doet die mate van aanpasbaarheid soms afbreuk aan de snelheid van je website. En die snelheid is een belangrijke metric voor Google: hoe sneller je website, hoe beter. Met deze 6 tips maak je je WordPress site sneller.

1. Update regelmatig

WordPress zelf brengt regelmatig updates uit, en ook thema’s en plugins doen dat regelmatig. Ga dus regelmatig na of er updates zijn, en pas ze toe. Updates bevatten vaak verbeteringen op vlak van stabiliteit en snelheid.

Maak voor alle zekerheid wel even een backup van je website, zodat je die kan terugzetten moest de update mislukken.

2. Gebruik een licht thema

Soms is een te zwaar thema de oorzaak van een trage WordPress website. Mogelijk gebruikt het thema zware graphics of inefficiënte code. In dat geval kan een lichter thema de oplossing zijn.

Een belangrijke richtlijn bij het kiezen van een thema is de volgende: een thema zou enkel je website visueel moeten aanpassen. Functionaliteit aan je website toevoegen zou een thema niet mogen doen, daarvoor heb je plugins! Als een thema een bepaalde functionaliteit toevoegt, dan ben je die functionaliteit kwijt als je van thema verandert, en dat wil je natuurlijk vermijden.

Meer tips bij de keuze van een Worspress thema vind je op de website van Themato Soup.

3. Beperk het gebruik van plugins

Grote kans dat je na verloop van tijd met een hele boel plugins zit die je niet meer gebruikt. Die plugins kunnen een serieus veiligheidsprobleem vormen, zelfs als ze niet actief zijn. Verwijder plugins die je niet meer gebruikt, en update je actieve plugins regelmatig.

4. Optimaliseer je afbeeldingen

Afbeeldingen kunnen je website behoorlijk vertragen, zeker als je ze niet verkleint. Het is zelden nodig om afbeeldingen in de volledige resolutie te uploaden naar je website. Je kan je afbeeldingen van te voren handmatig verkleinen naar de juiste resolutie, of je kan gebruik maken van een plugin die dat automatisch doet.

5. Tekstadvertenties laden sneller dan beeldadvertenties

Maak je gebruik van Google Adsense of van een ander advertentieprogramma, waardoor er advertenties op je website staan? Dan vertragen die mogelijk ook je website, zeker als het om beeldadvertenties gaat. Tekstadvertenties laden veelal een pak sneller dan beeldadvertenties.

6. Verander van hosting bedrijf

Helpen bovenstaande tips amper of niet? Dan ligt het probleem misschien niet bij jouw website, maar bij je hosting bedrijf. Overweeg in dat geval om te veranderen van hosting bedrijf. Een goede tip: stuur eerst even een mail naar verschillende hosting bedrijven, om te kijken hoe snel je antwoord krijgt. Op die manier kan je je een beeld vormen van de klantenservice.

Executive Summary

6 tips voor een snellere Wordpress website
Een snelle website is belangrijk. Met deze tips laadt je Wordpress website een stuk sneller.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *