Nederland koploper in mobiel bankieren, België onder gemiddelde

Uit een onderzoek van financieel dienstverlener ING bij meer dan duizend Belgen blijkt dat slechts 1 op 5 Belgen aan mobiel bankieren doet. Op gebied van mobiel bankieren blijft België daarmee onder het Europees gemiddelde van 25%.

De reden voor die ondermaatse prestatie moet vooral gezocht worden bij de populariteit van smartphones en tablets. De grootste reden (48%) waarom Belgen niet aan mobiel bankieren doen, is omdat ze gewoon geen mobiel toestel hebben. Daarnaast zegt 28% van de ondervraagden geen vertrouwen te hebben in de veiligheid van mobiele transacties. 12% ziet in mobiel bankieren geen enkele meerwaarde, en voor 3% is mobiel bankieren gewoon te ingewikkeld.

Voor zij die wel mobiel bankieren, zijn de motieven vaak uiteenlopend. 74% van de ondervraagden vindt het vooral een voordeel dat de bankrekening vaker gecontroleerd kan worden. Anderen vinden het positief dat ze een beter inzicht krijgen in de uitgaven, stiptere betalingen kunnen uitvoeren (58%), minder in negatief neigen te gaan (41%), meer gestimuleerd worden om te sparen (28%), en verrassingen vermijden bij het shoppen (10%).

Nederland koploper

In Nederland zien we een heel ander verhaal. Nederland blijkt zelfs koploper te zijn in Europa op gebied van mobiel bankieren. Maar liefst 63% van de leeftijdscategorie 25 tot 34 jaar doet aan mobiel bankieren. In de leeftijdscategorie boven de 40 jaar blijft dat nog 40%. Een op de vier jongeren (18-24 jaar) gebruikt minstens één keer per dag mobiel bankieren.

De voornaamste motieven voor mobiel bankieren die aangehaald worden, zijn het vaker checken van de bankrekening, minder in het rood staan, meer sparen, en meer rekeningen tijdig betalen.

Bij de Nederlanders die nog niet mobiel bankieren zien we vooral vrouwen en 55-plussers. Ook hier is de voornaamste reden dat ze niet in het bezit zijn van een smartphone of een tablet.

Ook populair in Luxemburg, Oostenrijk en UK

Ook in Luxemburg (op de 2de plaats), Oostenrijk (3de plaats) en het Verenigd Koninkrijk (4de plaats) is mobiel bankieren heel populair. Op de laatste plaats staat Roemenië.

Executive Summary

Mobiel bankieren in Europa
Nederland is koploper in Europa op het vlak van mobiel bankieren. België zit onder het Europese gemiddelde.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *