Laat je tablet meeliften op de 3G verbinding van je smartphone

Als je een tablet koopt, dan heb je de keuze tussen een wifi model en een 3G model. Met een wifi model kan je enkel het internet op op je tablet als je een wifi verbinding hebt, met een 3G model kan je altijd en overal het internet op. Maar voor een 3G model betaal je al gauw honderd euro extra, en je moet een extra 3G abonnement nemen bij een telecom operator. Waar veel mensen echter niet bij stilstaan, is dat die extra euro’s weggegooid geld zijn als je ook een smartphone met 3G bezit. Via zogenaamde ‘tethering‘ kan je van je smartphone namelijk een persoonlijke hotspot maken, zodat je je tablet kan laten meeliften op het mobiele data abonnement van je smartphone.

Hou er wel rekening mee dat de tethering optie bij sommige operatoren uitsluitend beschikbaar is bij bepaalde abonnementen of prepaid formules. Ben je niet zeker of tethering in jouw data abonnement is opgenomen, contacteer dan even je operator.

Honderd euro meer uitgeven voor een tablet met 3G is weggegooid geld, een wifi model voldoet prima als je een smartphone met 3G hebt.

Tethering op je iPhone (3GS of later)

Om je iPhone als persoonlijke hotspot in te stellen, ga je als volgt te werk:

  • Ga naar instelleningen -> algemeen -> mobiel netwerk. Zorg ervoor dat mobiele data en 3G is ingeschakeld. Scroll even naar onder en klik op mobiel datawerk.
  • Onderaan het scherm mobiele data zie je internet-tehtering staan. De gegevens die je hier moet invullen zijn per operator verschillend, zie daarvoor onderaan dit artikel.
  • Ga terug naar het hoofdscherm van je instellingen, en schakel de persoonlijke hotspot in. De naam is gelijk aan de naam van je iPhone, en je iPhone geeft meteen zelf een wachtwoord mee. Indien gewenst, kan je dat wachtwoord wijzigen.

Tethering op je Android toestel

Op een Android toestel is het instellen van tethering iets eenvoudiger. Ga naar instellingen -> draadloos netwerk -> tehtering en draagbare hotspots, en zet een vinkje bij Draagbare wifi hotspot. Hier kan je je hotspot ook een naam geven en beveiligen met een wachtwoord.

Op je tablet

Staat je iPhone of Android toestel goed ingesteld, dan kan je daarna op je tablet het internet op. Ga op je tablet naar je instellingen, en kies daar het onderdeel wifi. Als alles goed is, zie je hier je als hotspot geconfigureerde smartphone. Selecteer die, geef het wachtwoord in en voilà… je beschikt over een perfect werkende internetverbinding!

Dit is uiteraard niet alleen handig op je tablet. Ook op je laptop kan dit erg van pas komen, dankzij tethering kan je bijvoorbeeld op de trein ook op je laptop het internet op. Het principe werkt hier net hetzelfde als met een tablet: configureer je smartphone als persoonlijke hotspot, en selecteer op je laptop vervolgens je smartphone bij de wifi netwerken.

De tethering instellingen van de verschillende providers, die je op je smartphone moet instellen, zijn als volgt:

Proximus:

APN: internet.proximus.be

Mobistar:

APN: iew.be (mocht dat niet meteen werken, probeer dan iphone.mobistar)

Base:

APN: gprs.base.be

Gebruikersnaam: base

Wachtwoord: base

Telenet:

APN: telenetwap.be

Mobile Vikings:

APN: web.be

Gebruikersnaam: web

Wachtwoord: web

Bron: http://www.standaard.be/mobilia/cnt/dmf20130305_049

Executive Summary

Tethering op je smartphone om altijd op internet te kunnen met je tablet
Honderd euro meer uitgeven voor een tablet met 3G is weggegooid geld, een wifi model voldoet prima als je een smartphone met 3G hebt.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *