Napster keert terug als legale muziekstreamingsdienst

napster beschikbaar in belgiëDe online muziekdienst Napster veranderde destijds de muziekindustrie voorgoed. Via de dienst werd gratis muziek uitgewisseld. De roemruchte streamingsdienst keert nu terug als legale muziekstreamingsdienst en bouwt zijn aanbod in Europa uit. Vanaf vandaag gaat Napster in België de concurrentie aan met Spotify en Deezer.

Bestanddeelservice Napster

Napster, een online muziekdienst, was oorspronkelijk een bestandsdeelservice gemaakt door Shawn Fanning, John Fanning en Sean Parker. De dienst werd wereldwijd gebruikt als peer-to-peer-muziekdeelservice. Vanwaar dit grote succes van Napster? Mensen konden muzieknummers delen zonder er voor te betalen. Dit had een grote impact op hoe mensen, en vooral studenten, het internet gingen gebruiken.

Rechtszaken tegen Napster

De dienst werd steeds groter. Het netwerk had miljoenen gebruikers en er werden honderden songs gedeeld. Mooie liedjes duren niet lang, zou je zeggen. Metalband Metallica spande een rechtszaak aan tegen de online muziekdienst. Toch had dit een averechts effect, door de publiciteit werd de dienst alleen maar groter. Na een heleboel rechtszaken stopte Napster in 2001. Nadien probeerde Napster het via de legale weg met betalende accounts, maar dat werd geen succes.

Napster overgenomen door Rhapsody

Napster bleef leven en onderging heel wat overnames. In 2011 werd de online muziekdienst overgenomen door de Amerikaanse muziekstreamingdienst Rhapsody. Deze breidt nu zijn activiteiten uit onder de Napster-merknaam. In Duitsland en de Verenigde Staten was de dienst al beschikbaar, nu breiden ze ook uit naar de rest van Europa.

Napster

Het aanbod van Napster is vergelijkbaar met dat van andere grote diensten (Spotify, Deezer…). Je kan er voor 9.95 euro per maand onbeperkt naar miljoenen nummers luisteren. De muziek kan zowel online als offline beluisterd worden via verschillende apparaten. Als kennismaking kan je de muziekdienst 30 dagen gratis gebruiken, nadien wordt het betalend. Er is echter geen eenvoudiger of gratis abonnement, wat bij Spotify bijvoorbeeld wel het geval is.

Executive Summary

Napster maakt zijn comeback!
De muziekdienst, die de muziekindustrie voorgoed veranderde, keert terug als legale muziekstreamingsdienst!

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *