Zou jij de Facebook Phone willen kopen?

We hebben de afgelopen dagen kennis mogen maken met een nieuw hoofdstuk in het boek “Facebook en de zoektocht naar nieuwe inkomstenbronnen”. Nadat eerder al geruchten opdoken als zou Facebook de browser Opera kopen (geruchten die overigens nog niet bevestigd zijn), werd op talrijke nieuwssites en blogs ook bericht dat Facebook plannen zou hebben om een eigen Facebook Phone te ontwikkelen.

Indien dit bericht werkelijk waar zou zijn, zou dit een hele grote stap betekenen voor het bedrijf. Facebook zou dan voor het eerst de sprong wagen naar het ontwikkelen van hardware, en een regelrechte concurrent worden van Apple en Google, maar bijvoorbeeld ook van Samsung, Blackberry , HTC en Nokia.

Sinds het bericht de wereld werd ingesmeten, regent het reacties op de plannen van Facebook. Velen vragen zich af waarom Facebook juist deze stap zet. De bedoeling erachter ligt voor de hand: Facebook heeft natuurlijk dringend nieuwe inkomsten nodig. De koers van het Facebook aandeel heeft immers pijnlijk aangetoond dat Facebook niet kan blijven teren op enkel display advertenties. Maar of de Facebook Phone de juiste manier is om deze inkomsten te genereren is voor velen uiterst twijfelachtig.

Bronnen binnen Facebook vertellen dat Mark Zuckerberg dit als een logische stap beschouwt in de ontwikkeling van het bedrijf. Concurrent Google heeft zich ook toegelegd op de smartphone markt, en Zuckerberg vindt dat Facebook niet kan achterblijven. Het bedrijf ondervindt er een te groot nadeel door, aangezien het zonder eigen smartphone te afhankelijk blijft van anderen.

Facebook heeft natuurlijk enkele troeven in handen, die de plannen zouden kunnen doen slagen. Facebook heeft onlangs zo’n 16 miljard dollar opgehaald op de vrije markt, en kan dus enkele risico’s nemen. Bovendien hebben ze met hun app center en hun eigen Camera App al een eerste stap gezet naar een eigen app store.

Het gevaar is echter dat Facebook de sprong naar de markt van de smartphones onderschat. Deze markt is immers veel moeilijker, met veel lagere marges. De stap naar hardware zal hoogstwaarschijnlijk de riante marges die Facebook nu heeft doen kelderen. Bovendien zijn er in deze markt al enkele giganten actief, zoals Apple en Samsung, die de markt al stevig in handen hebben. Zij hebben de know-how, de leveranciers en de netwerken, en dat biedt hen een groot voordeel ten opzichte van Facebook. Vergelijk het met Google dat moeilijkheden heeft met een voet aan de grond te krijgen in de wereld van de sociale media.

Naast de productie van hardware zal Facebook ook werk moeten beginnen maken van een uitgebreid distributienetwerk. Het zal een plaatsje moeten veroveren in de winkelrekken, naast de gevestigde waarden. En ook hier ondervindt Facebook bikkelharde concurrentie van de Apple’s en Nokia’s van deze wereld. Zelfs Google is hier amper in geslaagd.

Het grootste probleem achter het idee van de Facebook Phone is echter de relevantie. Niemand zit te wachten op een Facebook Phone, en zeker niet indien je er geen enkele Apple app of Android app op kan installeren. Indien je in die omstandigheden gaat concurreren met duizenden andere smartphones, kom je al snel in de problemen.

Ondanks alle kritiek lijkt Facebook deze plannen echt wel te willen doordrukken. Bewijs hiervan is dat het bedrijf zopas enkele ingenieurs van Apple in dienst heeft genomen. Benieuwd of we binnen enkele jaren allemaal naar de Facebook Store gaan in plaats van de Apple Store. We blijven het voor u opvolgen.

Executive Summary

Wat? Facebook zou volop werk maken van het ontwikkelen van een eigen smartphone
Maar? De markt van de smartphones is heel wat moeilijker, en er schuilt veel gevaar voor Facebook.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *