Yandex, Russische concurrent van Google, in de boot met Twitter

Yandex, de belangrijkste zoekmachine en concurrent van Google in Rusland, zal voortaan samenwerken met Twitter. Twitterdata zal nu verschijnen in de zoekresultaten van Yandex. Yandex verbetert hierdoor zijn zoekresultaten, terwijl Twitter een nieuwe inkomstenbron verwerft én tegelijk een doorn in het oog van Google steekt.

Yandex?!

Yandex.ru wordt gezien als de meest populaire website van Rusland en telt zo’n 56 miljoen wereldwijde bezoekers. Yandex is met voorsprong de grootste zoekmachine van Rusland en de vijfde grootste ter wereld. Het bezit 64% van het Russische marktaandeel en 10 biljoen geïndexeerde webpagina’s. Ook in Wit-Rusland, Kazachstan, Oekraïne en Turkije is de zoekmachine enorm populair. Yandex is dan ook niet zomaar een zoekmachine: net zoals Google heeft Yandex ook een directory, een eigen advertentiesysteem, nieuwsgroepen, enzovoort.

Yandex is dus een serieuze concurrent voor Google in Rusland. Google bezit in Rusland slechts 21,9% van het zoekverkeer en heeft daar dus nog wat in te halen. Door de samenwerking met Yandex en Twitter wordt dat echter een moeilijke opdracht voor Google.

Yandex en Twitter

Door de nieuwe samenwerking met Twitter zal er in de zoekresultaten van Yandex voortaan ook Twitterdata verschijnen. Bovendien krijgt de Twitter search ook een eigen url, twitter.yandex.ru, die gelijkaardig is aan de real time Twitter search die vroeger door Google voorzien werd. Het zal daarnaast mogelijk zijn om te zoeken op gebruikersnamen en hashtags.

Yandex heeft een licentie voor publieke tweets in alle talen, maar lijkt zich hoofdzakelijk te zullen richten op tweets uit Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en Kazachstan. Daarmee alleen bereikt Yandex al meer dan twee miljoen tweets.

Yandex twitter

Voordelen voor Twitter en Yandex

Voor Twitter betekent deze deal de eerste grote samenwerking met een Russisch portaal. Twitter kan zich nu uitbreiden en verder reiken dan haar thuisbasis en de Engelstalige markt.

Voor Yandex is de overeenkomst met Twitter een poging om in te spelen op social networking. Twitter wordt een belangrijke bron van real time informatie en zou ervoor zorgen dat het delen van nieuws en andere content op Yandex versterkt wordt.

En Google?

Sinds het einde van samenwerking tussen Google en Twitter rommelt het tussen beiden. De lancering van Search, plus Your World leidde zelfs tot een ware clash tussen Google en Twitter. Twitter wint met de Yandex deal alleszins de strijd om Rusland…

Executive Summary

Wat? Yandex, grootste zoekmachine in Rusland, gaat samenwerken met Twitter
En? Yandex verbetert zoekresultaten, Twitter breidt uit, Google verliest in Rusland

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *