SOPA strike – SOPA blackout verspreidt zich van Wikipedia naar WordPress, Mozilla, Twitpic en meer!

SOPA is hot news, we kunnen het dan ook niet laten onze eerdere artikels over de Stop Online Piracy Act op te volgen met een kleine update. De SOPA blackout begint vandaag en deze gaat veel verder dan we eerst gedacht hadden. Wikipedia en Reddit zijn de voortrekkers voor de blackout, maar ook Google doet mee aan de “SOPA strike, op zijn manier dan. Er zijn echter veel meer websites die deelnemen, hier is een kleine lijst van bekende websites die subtiel of expliciet meedoen aan de SOPA staking.

Websites die meedoen aan de SOPA blackout

 • Google
 • Wikipedia
 • Reddit
 • WordPress
 • Twitpic
 • City News
 • MineCraft
 • Greanpeace International
 • canhazCheeseburger Network (lolcats)

Dit is slechts een klein deel van de websites die op SOPA strike vermeld staan. Zij hebben een lijst van een 30-tal sites die geverifiëerd meedoen en nog eens enkele honderden die mogelijk vandaag zullen meewerken aan de SOPA blackout.

Wat houdt de SOPA strike in?

Niet elke website gaat even extreem te werk als Wikipedia. De online encyclopedie heeft simpelweg zijn volledige Engelstalige domein geblokkeerd en plaatst op pagina’s in andere talen een opvallende banner met informatie over SOPA. WordPress doet iets gelijkaardigs en laat  zijn website voor een dag overnemen door SOPAstrike met een duidelijke call to action waar veel markteteers nog iets van kunnen leren. (Amerikanen kunnen meteen een bericht sturen naar hun congreslid, maar ook wij Europeanen kunnen helpen via de SOPAstrike website door The State Department te contacteren.)

Andere websites doen het iets minder opvallend en passen bijvoorbeeld enkel hun logo aan en bieden meer informatie over de negatieve gevolgen van SOPA, vaak wordt onderstaand filmpje gedeeld. (zonder toestemming en vermelding natuurlijk!) Sommige websites zijn echter erg origineel. TheOatmeal.com is voor ons veruit de winnaar van de SOPA strike Emmy met de GIf aan de rechterkant van het scherm.

Kicking a dead horse?

Het feit dat SOPA momenteel al zo goed als afgevoerd is voor minstens het komende jaar maakt de staking misschien een beetje minder indrukwekkend. Aan de andere kant is het wel een goed signaal naar de toekomstige Amerikaanse president dat PIPA noch SOPA onopgemerkt voorbij zullen gaan als ze gelijkaardige wetten opnieuw proberen in te voeren in de toekomst. Daarenboven is er in de Amerikaanse media weinig aandacht voor SOPA oppositie, waardoor het de taak van toonaangevende websites is geworden om awareness te creëren rond de toekomstige (verzwakte) versies van SOPA, die er ongetwijfeld zullen aankomen de komende maanden en jaren.

Aan de andere kant is het voor de gebruiker dan weer onaangenaam. Zo wilden we net een WordPress blog opzetten, helaas zullen we voor Drupal moeten kiezen. Ook voor nieuwe plug-ins zullen we een dagje moeten wachten. En ook voor de arme studenten in Amerika die nu alternatieven moeten zoeken voor Wikipedia is dit natuurlijk niet fijn. In ieder geval kunnen we de redenen achter de acties van deze websites iets beter volgen dan de staking die we in België op 30 januari weeral mogen verwachten van het openbaar vervoer.

Getekend: een verzuurde pendelaar.

Executive Summary

Wat? Stop Online Piracy Act aka SOPA & Protect IP Act aka PIPA
Gevolg Met een SOPA strike & SOPA blackout bieden verschillende grote websites informatie over en kritiek op de SOPA en PIPA wetten in Amerika.

Leave A Comment
  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *