Linken zonder te spammen: hoeveel links mag je pagina bevatten?

Linken zonder te spammen

Links per paginaJarenlang gold voor webmasters de vuistregel dat een pagina niet meer dan 100 links mag bevatten. Legde je toch meer links, dan beschouwde Google dit als spam. Hoewel dit cijfer intussen allang is opgedreven naar “een redelijk aantal”, houden veel webmasters nog altijd vast aan de regel van 100 links per pagina. Hoeveel links mag je pagina nu écht bevatten?

Links per pagina: zo werkte het vroeger

Googlebot indexeerde aanvankelijk maar 100 kilobyte per pagina. Aangezien ongeveer één link per kilobyte wordt gerekend, was de richtlijn om niet meer dan 100 links per pagina te leggen. Op die manier was je er zeker van dat Google je pagina niet als spam zou bestempelen. Dat was tien jaar geleden. Intussen is het web enorm geëvolueerd, net als de content en hoe die wordt weergegeven. En jawel, ook de manier waarop Googlebot omgaat met het aantal links op websites, is veranderd.

Links per pagina: zo werkt het nu

Websites hebben vandaag een veel grotere omvang en bevatten meer rich media. Ook het aantal links is toegenomen. Om die reden werd het richtcijfer van 100 links per pagina omgezet in “een redelijk aantal”. Er zit nog altijd een limiet op de geïndexeerde bestandsgrootte, maar ook die ligt veel hoger dan vroeger.

Waarom je toch maar beter niet overdrijft

Opgelet: als je de PageRank van de pagina’s waarnaar je linkt positief wil beïnvloeden, kan je maar beter niet overdrijven. Deze PageRank wordt namelijk gedeeld door het aantal links op je pagina. Dus hoe minder links je legt, hoe hoger de PageRank van elke gelinkte pagina.links per pagina, linkbuilding

Bovendien kan Google je pagina nog altijd als spammy beschouwen, ook al is er geen richtcijfer meer. Google beoordeelt je pagina immers vanuit het perspectief van de gebruiker. Een overdaad aan links is niet aangenaam voor de bezoeker van je pagina en wordt als spam gezien. Een pagina met 400 links is vandaag perfect mogelijk, zolang het gaat om een grote en kwalitatieve pagina. Als je 400 links legt op een kleine pagina zonder meerwaarde, ziet zowel de gebruiker als Google dit als spam.

Tip: Zolang je webpagina kwalitatief en gebruiksvriendelijk is, hoef je je geen zorgen te maken over het aantal links per pagina!

Bron: Search Engine Watch

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *