Kwartaalcijfers van tech bedrijven overtuigen niet

Gisteren nabeurs kwamen enkele grote bedrijven uit de technologiesector met hun kwartaalcijfers. Zoekgigant Google was daar één van. Google kon een nettowinst van 3,2 miljard dollar bekendmaken, en stijging van 16% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg naar 14,11 miljard dollar, een stijging van 19%. Toch zijn analisten niet onder de indruk van deze cijfers, aangezien ze meer hadden verwacht. In de voorgaande twee kwartalen steeg de omzet namelijk harder, namelijk telkens 22%.

Boosdoeners zijn de kosten voor advertenties en nieuwe ontwikkelingen. De prijzen voor advertenties zijn scherp aan het dalen, een gevolg van het toenemend verkeer via mobiele toestellen, en een daling van het verkeer via desktops. Op mobiele toestellen wordt immers nog steeds minder geklikt op advertenties naast de zoekresultaten. De prijzen van advertenties dalen al sinds 2011, een evolutie die analisten duidelijk zorgen baart.

Ook Motorola, een dochterbedrijf van Google, blijft een zorgenkind. Het verlies van Motorola is ondertussen opgelopen tot 342 miljoen dollar.

900 miljoen aan afschrijvingen drukken winst Microsoft

Software-ontwikkelaar Microsoft kwam dan weer met een omzet van bijna 20 miljard dollar, en een winst van bijna 5 miljard dollar in het tweede kwartaal. Maar daarnaast maakte het wel zo’n 900 miljoen dollar aan afschrijvingen bekend als gevolg van de tegenvallende verkoop van de Surface tablet. De prijs van de Surface werd vorige week nog in prijs verlaagd, om de verkoop ervan te stimuleren. Het besturingssysteem Windows 8 had op zijn beurt te lijden onder een dalende PC-verkoop.

Het kwartaalrapport van Microsoft kon beleggers duidelijk niet overtuigen. Zowel de omzet als de winst bleven ruim onder de verwachtingen, en de 900 miljoen afschrijvingen is zeker geen goed teken voor de toekomst.

Beide aandelen werden al afgestraft in de handel nabeurs, waar ze allebei meer dan 4% naar beneden gingen.

Executive Summary

Telerustellende kwartaalcijfers in de tech sector
Zowel Google als Microsoft kwamen nabeurs met teleurstellende kwartaalcijfers. De aandelen werden afgestraft.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *