Google Plus Games getest en goed bevonden!

Het rumoer dat Google Plus weldra ook Games zou introduceren gaat al even rond. Op 11 augustus kondigde Google dan zelf de komst van Google Plus Games aan en vandaag ontdekte ik de Google Plus Games-button. Eindelijk! Spelletjes spelen op Google Plus. Of wacht, is dat niet hetzelfde als op Facebook? Of toch niet? Ik zie toch geen FarmVille staan tussen ‘Alle Games’…

Ten eerste moet ik zeggen dat ik het een fijne integratie vind. Je hebt bovenaan een Games-button (naast de buttons om naar kringen, foto’s, e.d. te switchen) welke een ‘nieuw’ venster opent met daarop alle games. Links heb je dan vier opties: ‘beschikbare games’, ‘alle games’, ‘games updates’ en ‘onlangs gespeeld’.

Google_Plus_Games_button

Dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen alle games en beschikbare games, doet me vermoeden dat bepaalde games weldra betalend zullen zijn. Gratis spellen zijn dan beschikbaar en bij alle games krijg je dan waarschijnlijk (ook) de betalende games te zien. De optie ‘games updates’ doet me ook iets ‘goeds’ vermoeden, namelijk dat je Google Plus stream niet overstelpt zal worden met invites en irrelevante game updates van anderen uit je kringen. En inderdaad, voor zover ik kan zien worden de games updates alleen weergegeven als je binnen Google Plus Games zelf zit en dus niet in je stream. Thank God for that!

Google_Plus_Games_updates

Google Plus Games beter dan Facebook Games?

Ik denk het wel. Ten eerste is Google Plus een beter platform voor game developpers dan dat van Facebook. Ze moeten immers maar 5% afgeven aan Google, terwijl dat bij Facebook zo’n slordige 30% bedraagt. Daarnaast profiteert Facebook ook van het grote succes van online gaming om naast de spelletjes à la volonté te adverteren. Iets wat Google Plus (nog??) niet doet… Mocht Google het toch willen doen, stel ik voor om aan in-game advertising te doen. Dit werkt volgens mij niet zo ‘vervuilend’ dan hoe Facebook het aanpakt.

Daarnaast gaat qua spelletjes zelf mijn voorkeur ook uit naar Google Plus. FarmVille, CityVille en dergelijke interesseren mij niet, Angry Birds daarentegen wel. Maar dat is dan mijn objectieve keuze. Qua aanbieders komen Google Plus en Facebook wel overeen: enkele van de aanbieders op Google Plus Games zijn Zynga (de melkkoe van Facebook), PopCap en Rovio (Angry Birds).

Wat dus wel het grote verschil maakt, zijn de games updates. Bij Facebook worden allerlei updates van allerlei spelletjes ‘gedumpt’ op je wall, iets wat bij Google dus niet het geval is. Daar vind je alle updates onder ‘game updates’. Google heeft dus goed geluisterd! Wat die games updates trouwens extra leuk maakt is dat je kan gaan pochen bij je andere vrienden als je bijvoorbeeld een hogere score behaalt bij Angry Birds. Je kan ook een leaderboard bekijken en tijdens het spel zelf krijg je te zien wie je ‘moet kloppen’. Ten slotte kan je ook je score posten. Voor mensen met veel vrienden die ook gamen zal dit Google Plus Games eens zo leuk maken.

Google_Plus_Games_Angry_Birds

Bijkomend voordeel: net als bij alles wat je op Google Plus post, kan je ook hier kiezen om je highscore in Angry Birds enkel te delen met een bepaalde kring (of meerdere). Zo zou je dus een speciale Gameskring kunnen opzetten waardoor je werkelijk niemand lastigvalt met je games updates.

Wat ik wel nog mis is een extra pagina of knop met ‘Games van vrienden’. Ofwel heb ik nog niet ontdekt, ofwel is er nog niet echt een mogelijkheid om vanuit het Gamesoverzicht te kijken welke vrienden welke games spelen, een leaderboard voor alle games, … Dit zal waarschijnlijk in de games updates verschijnen maar tot nu toe heb ik nog niets van vrienden zien verschijnen…

Google Plus Games privacy

Het enige wat me een beetje stoort, is de hoeveelheid gegevens die game developers vragen als je een spel wilt beginnen spelen. Op Facebook vraagt men ‘basic information’ wat zich beperkt tot informatie die je met iedereen deelt (naam, user ID, profielfoto, vriendenlijst, …). Bij Google Plus Games moet men zo goed als alles over je weten wat je in de screenshot hier onder kan zien. Dit zou wel wat privacy-klachten kunnen opleveren voor Google…

Google_Plus_Games_Privacy

Mogelijk zal dit nog aangepast worden aangezien Google Plus Games nog maar in z’n kinderschoenen staat. Toch vind ik Google Plus Games nu al beter dan de games op Facebook. Ik heb de spelletjes op Facebook even bekeken en getest maar voorts boeide het me helemaal niet. Google Plus Games daarentegen lijkt me wel te kunnen bekoren. Benieuwd hoe het verder zal evolueren…

Hebben jullie al Google Plus Games gespeeld? En wat vonden jullie ervan?

Executive Summary

Wat? Google Plus Games voor iedereen beschikbaar, of toch bijna iedereen…
En? Google Plus Games heeft er meteen een fan bij!

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *