Google in het vizier van EU

Google riskeert Europese sancties omdat het websites van concurrenten benadeelt. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times die een interview had met Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor Concurrentiebeleid. Hij beweert dat Google eigen diensten zoals Google Maps in de zoekresultaten bevoordeelt. Een onderzoek is volop aan de gang.

De EU verwacht een gedetailleerd antwoord van Google dat tegemoet komt aan de eisen van de Europese Commissie. Anders volgt er een formele klacht die de internetgigant een flinke duit kan kosten.

Manier voorstellen diensten onder vuur

Het onderzoek van de EU komt er onder andere na klachten van Duitse uitgevers. Ook Microsoft zou tot de aanklagers behoren. Het onderzoek is nog aan de gang, maar volgens Joaquin Almunia misbruikt Google zijn dominante positie. De Europese Commissie onderzoekt vooral de manier waarop het bedrijf zijn diensten voorstelt in de zoekresultaten en niet zozeer het softwarealgoritme dat de resultaten via PageRank rangschikt. Joaquin staat bekend om zijn strenge reputatie.

EU dreigt met formele klacht

Almunia verwacht van Google een sluitend voorstel om aan de Europese eisen te voldoen. Als dat er niet komt, zal er een formele klacht worden ingediend. Ook in de Verenigde Staten is er eerder al ophef ontstaan, maar dat is zonder gevolg gebleven. De Federal Trade Commission heeft geen klacht ingediend tegen Google. De Europese regelgeving verschilt wel van de Amerikaanse, omwille van de juridische structuur maar ook omdat het marktaandeel van Google in de VS kleiner is dan in Europa (67% ten opzichte van 90%). Een formeel proces zou kunnen leiden tot een zaak voor het Europese Hof van Justitie en boetes die erg hoog kunnen oplopen.

Eric Schmidt, de topman van Google, heeft inmiddels bevestigd dat zijn bedrijf aanpassingen zal doorvoeren. Maar de EU wil die dus gedetailleerd op papier ontvangen. Wordt vervolgd!

Executive Summary

Volgens EU benadeelt Google websites van concurrenten
Onderzoek is volop aan de gang

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *