Google Drive nu officieel gelanceerd

We kondigden het vorige week al aan op deze blog, en vandaag is het dan zover. Google heeft haar online opslagdienst Google Drive officieel gelanceerd. Dat heeft Google zelf aangekondigd op zijn eigen weblog. Algemeen werd aangenomen dat Google Drive de concurrentie moest aangaan met de gevestigde waarden, zoals Dropbox. Maar Google Drive blijkt zich toch iets anders te positioneren dan Dropbox. Waar Dropbox zich meer richt op de particuliere consumenten, blijkt Google Drive zich meer te focussen op de bedrijven en gebruikers van Google Apps. Maar natuurlijk kan je ook als gewone particulier gebruik maken van Google Drive.

Gebruikers van Google Drive hebben een gratis opslagruimte van 5 GB ter beschikking. Wie meer opslagruimte wil, moet hiervoor maandelijks een kleine fee betalen. Wil je 25 GB, dan kost dit 2.5 dollar per maand. Voor 100 GB moet je 5 dollar per maand betalen, en 1 TB kost je 50 dollar per maand.

Hiermee doet Google Drive beter dan Dropbox, waarbij je slechts 2 GB aan gratis opslagruimte krijgt. Ook bij Dropbox heb je de mogelijkheid om extra opslagruimte bij te kopen, maar dit gaat slechts tot 100 GB.

Nog niet beschikbaar op iPhone en iPad

Google Drive is momenteel beschikbaar voor Windows en Mac, en voor de mobile devices is Google Drive in app voorlopig enkel voor Android beschikbaar. Gebruikers met iPhone of iPad hebben voorlopig dus nog geen toegang tot Google Drive, maar dit zal binnen enkele weken wel beschikbaar zijn. Hier heeft Dropbox dus nog steeds een streepje voor op Google Drive, aangezien Dropbox wel al geruime tijd beschikbaar is voor iPad en iPhone.

In onze vorige blogpost stelden we al dat Google er goed aan zou doen om Google Drive te koppelen met andere Google applicaties, en dat heeft Google uiteindelijk ook gedaan. Er is een mogelijkheid voorzien om Gmail en Google+ te koppelen aan je Google Drive account, zodat je documenten rechtstreeks kan opslaan in je Google Drive account. Ook de content in je Google Drive opslagruimte kan je delen op Google+. Daarnaast kan je als developer met een speciale Drive api webapplicaties maken die de koppeling kunnen leggen met Google Drive.

Google Drive ondersteunt de opslag van meer dan 30 bestandstypes. Onder andere Adobe Photoshop, Illustrator en HD Video kunnen worden opgeslagen en geopend zonder externe software. Voorts bevat Google Drive ook een OCR-zoekfunctie, wat wil zeggen dat je kan zoeken op woorden in opgeslagen bestanden. Zelfs beeldherkenning is beschikbaar.

In het verlengde hierop heeft Google ook meteen bekend gemaakt dat het de opslagruimte voor Gmail verhoogt van 7,5 GB naar 10 GB.

Executive Summary

Wat? Google lanceert online opslagdienst Google Drive
En? Met Google Drive kan je online meer dan 30 bestandstypes opslaan, met 5 GB gratis opslagruimte.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *