Google betaalt Apple 1 miljard dollar

Volgens berekeningen van Scott Devitt, een analist van zakenbank Morgan Stanley, zal Google in 2014 voor het eerst meer dan 1 miljard dollar betalen aan Apple, om de standaard zoekmachine te mogen zijn op iOS toestellen, zoals de iPhone, iPad en de iPod.

Apple en Google mogen dan niet de beste vrienden zijn, beiden hebben wel een deal afgesloten waarbij ze overeenkomen dat Google de standaard zoekmachine mag zijn op iOS toestellen. Google betaalt hiervoor een bedrag per gebruiker die de zoekmachine op iOS toestellen gebruikt. Dat het bedrag dat Google nu moet betalen zo hoog is, is een gevolg van het feit dat er nu veel meer iOS gebruikers zijn. In 2009 betaalde Google slechts 82 miljoen dollar, in 2014 zal dat bedrag boven 1 miljard dollar uitstijgen, zo blijkt uit de onderstaande tabel (regel Apple TAC).

Voordelen voor Apple en Google

1 miljard dollar mag veel geld lijken, Google krijgt er veel voor in de plaats. Apple en Google verdelen de smartphonemarkt onder elkaar met hun iOS en Android toestellen. Door standaard zoekmachine te zijn op iOS toestellen verwerft Google zowat een monopoliepositie op één van de meest lucratieve markten. Dit levert Google naast een gigantisch marktaandeel ook gewoon een schat aan informatie op over de mobiele zoekmarkt.

De prijs die Apple vraagt aan Google wordt bovendien ook hoog gehouden door de concurrentie van Bing, die Apple zwaar onder druk zet om standaard zoekmachine te mogen zijn. Bing is momenteel al standaard zoekmachine op Nokia en Blackberry toestellen.

Ook voor Apple is de deal met Google lucratief. Apple is ten eerste al heel blij dat gebruikers niet naar de browser gaan om te zoeken. Dat zou Google immers nog meer omzet opleveren. Bovendien zou Apple veel meer advertentie-inkomsten opstrijken dan Google. Per dollar verdiend via advertentie-inkomsten op iOS toestellen zou 75 cent naar Apple gaan, en slechts 25 cent naar Google.

Executive Summary

1 miljard van Google voor Apple
Google zal Apple in 2014 voor het eerst meer dan 1 miljard dollar betalen om de standaard zoekmachine te mogen zijn op iOS-toestellen.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *