YouTube top tien 2011 en hoe video content alleen maar zal toenemen in 2012

YouTube heeft zonet ‘YouTube Rewind 2011‘ gepubliceerd. Een compilatie van de 10 meest bekeken filmpjes op YouTube van 2011. Allemaal zeer leuk uiteraard maar voor ons was het dé manier om nogmaals aan te tonen dat video content zeer groot zal worden in 2012. Je zou het zelfs een online marketing trend kunnen noemen, zelfs al bestaat video content al véél langer dan vandaag…

Rebecca Black, katten en VolkswagenYouTube_Rewind_2011

No surprise here… Rebecca Black, de ‘revelatie’ van het jaar, kaapt de 1e plaats weg. Op dit moment haalt ze met ‘Friday’ zo’n 12,534,147 views, 79,469 likes en maar liefst 298,317 dislikes binnen. De vele dislikes verklappen natuurlijk wel een beetje waarom we hier niet veel meer van horen…

Een andere, blijkbaar niet te ontlopen ‘hype’, zijn de kattenfilmpjes. Iedereen heeft het wel eens gezien: Nyan Cat. Het origineel telt zo’n 10u aan beeldmateriaal van het katje dat continu, jawel continu, hetzelfde blijft doen… Niets anders dan lopen, of huppelen, terwijl het een soort van regenboog lijkt uit te stoten als uitlaatgassen. Milieuvriendelijk, dat wel. En blijkbaar zijn er toch ook heel wat fans van die originele, eindeloos lange versie. 8,947,506 views, 47,878 likes maar slechts 2,729 dislikes waarmee Nyan Cat eigenlijk beter doet dan Rebecca Black. YouTube linkt echter naar de ingekorte versie die meer views heeft, zo’n 53,839,094 om precies te zijn. En ook de andere kattenfilmpjes, net als de ‘i haz foto’s trouwens, blijven blijkbaar goed scoren. Een totaal van 37,799,824 views voor ‘cat mom hugs baby kitten’, heel wat kattenliefhebbers dus. Uiteraard mogen er naast de schattige kattenfilmpjes ook geen schattige babyfilmpjes ontbreken.  ‘Talking twin babies’ scoorde tot op heden zo’n 56,354,483 views.

Wordt 2012 het jaar van video content?

Velen, waaronder ook wij, geloven dat ‘het grote moment’ voor video eindelijk aangebroken is. Iets wat het filmpje over de Volkswagen Passat ook enigszins aantoont. Hoewel het een viraal filmpje is, zoals we er tien in een dozijn kunnen opnoemen, bereikte Volkswagen toch al zo’n 45,248,798 mensen met hun boodschap. Een groot deel van hen zal zich het filmpje bovendien herinneren. Bovendien bleef het filmpje niet onbesproken. Greenpeace maakte er een parodie op waardoor het wereldnieuws werd: free publicity! Ok, viral marketing bestaat al jaren en dit filmpje bewijst helemaal niet dat video content eindelijk gaat aanslaan in 2012 en als vast deel in de marketingmix zal opgenomen worden.

Maar als je dit naast de resultaten van het onderzoek van het CMI legt, kan je toch al enige conclusies trekken. Volgens het Content Marketing Instituut (Content Marketing Trends 2012 op Slideshare) vindt maar liefst 61% van de ondervraagde marketeers dat video content een hoge effectiviteit heeft als onderdeel van content marketing. Als we vervolgens ook de marketingdoelen bekijken van content marketing, dan zien we dat o.a. merkbekendheid en -herkenning, klanten acquisitie, engagement en website trafiek belangrijk zijn. Logisch natuurlijk, maar video content is voor al de voorgaande doelen een zeer sterke tool!

Webshops bijvoorbeeld kunnen perfect gebruiken maken van video content om hun producten voor te stellen. Filmpjes met instructies bijvoorbeeld maar ook leuke filmpjes waarin de producten op een creatieve en misschien zelfs ‘ongewone’ manier gebruikt worden. Op die manier kan de video content niet alleen ingezet worden met klanten acquisitie als doel op de website, maar kunnen de video’s ook zorgen voor trafiek naar de website nadat ze gedeeld werden waardoor het in één klap dus ook voor engagement en merkbekendheid en -herkenning zorgt!

Maar ook andere bedrijven kunnen video content gebruiken. Om hun bedrijf voor te stellen en een gezicht te geven, om te gebruiken als blog content, om events te coveren, als tool voor Online PR maar dus even goed voor viral marketing.

Ten slotte maken ook de gebruikers zelf video content aan de lopende band aan en wordt het immens veel bekeken en gedeeld. YouTube heeft ondertussen al meer dan 1 triljoen views verzameld in 2011! De social en video savvy marketeers zullen zeker en vast munt kunnen slaan uit de groeiende mogelijkheden want zowel Twitter als Facebook als Google Plus zetten sterk in op video content. Google Hangouts maakt het bijvoorbeeld al mogelijk om tijdens een video gesprek video content te bekijken. U hoort het misschien al komen: mond-tot-mond reclame 3.0!

En dat is waarom wij geloven dat video content zal doorbreken in 2012. Oh ja, bekijk zeker ook de compilatie van YouTube top 10 van 2011:

Executive Summary

Wat? YouTube Rewind 2011
En? Cijfers van het Content Marketing Institute i.v.m. Content Marketing trends in 2012
Conclusie? 2012 wordt het jaar van video content!

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *