YouTube filmpjes leiden tot directe inspraak in politiek

Youtube Town Hall logo

Het Amerikaanse kiessysteem geeft niet veel mogelijkheden aan zijn kiezers. Burgers kunnen in principe slechts stemmen op twee grote partijen: de democraten en de republikeinen (de kleine groep onafhankelijken is bijzonder klein).

Via een nieuw Youtube kanaal probeert Google de burgers meer instemming te geven. Op de Youtube Town Hall kan je online video‘s zien van senatoren en andere vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering. Ze praten over thema’s als onderwijs, energie en de economie.

Stemmen op thema’s, niet partijen

Bij ieder thema zet Google twee sprekers naast elkaar. Na het kijken van de video’s kan je kiezen om te stemmen op één van de kandidaten. Opvallend is dat je pas na het stemmen te zien krijgt bij welke partij de spreker hoorde.

Youtube Town Hall Afghanistan

Dit zorgt voor onpartijdigheid en een stem op de boodschap in plaats van politieke partij, tenzij je de politieke kleur al kent.

e-Government

Tot nu toe beperkte e-Government zich enkel tot administratieve taken en het verspreiden van informatie aan burgers via het internet en andere digitale kanalen. We merken toch enige verandering sinds het huidige presidentschap van Obama.

Obama’s gebruik van social media tijdens zijn verkiezingscampagne is al legendarisch. Sinds hij in het Witte Huis zit heeft ook de Amerikaanse overheid social media omarmt. Misschien gaat ook dit initiatief van Google een serieuze invloed hebben op het beleid van de VS.

België: meer nood aan openheid?

Ook in België zou een dergelijk initiatief welkom zijn. Misschien krijgen we dan een beter overzicht van ons huidige politieke landschap en kunnen we onze mening direct delen met De Wever en Di Rupo.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *