Yahoo Clues biedt concurrentie aan Google Trends

Yahoo waagt zich in het domein van de internet trends. Yahoo Clues werd recent gelanceerd en is een dienst die gebruikers voorziet van data over populaire zoektermen. Yahoo Clues is één van de vele nieuwe (zoek)producten en (zoek)features die recent gelanceerd werden.

In een blog post zegt het bedrijf dat je “met Yahoo Clues trending informatie kan ontdekken en vergelijken voor zoektermen die je interesseren. Of je kan ook populaire trending zoektermen op Yahoo ontdekken.”

De bètaversie van Yahoo Clues is beschikbaar via een link op de zoekresultatenpagina of op clues.yahoo.com. Op de Cluespagina kan je dan een specifieke zoekterm opgeven in de zoekbalk op de linkerzijde van de pagina of je kan een lijst van Yahoos populaire zoektermen doornemen.

De standaard view zal resultaten van de laatste 30 dagen weergeven maar het kan ook veranderd worden naar de resultaten van de laatste week of dag. Data wordt getoond op een 100-puntengrafiek waarbij 100 staat voor de periode van de laatste maand met het hoogste volume. Er zijn ook leeftijdsopdelingen, geslachtsopdelingen of economische opdelingen mogelijk.

Yahoo gebruikt ‘Yahoo fantasy football’ als voorbeeld. De gegevens van die zoekopdracht tonen dat vooral mannen zoeken naar die specifieke term en dan vooral mannen uit de leeftijdsklasse 25 tot 34. Die mannen zochten het meest op ‘free yahoo fantasy football’ en ‘free fantasy football’. Voorts zoeken vooral (58%) mensen met een inkomen tussen de $25K en de $50K naar ‘free Yahoo fanstasy football’ en ‘free fantasy football’. Mensen die zoeken naar die specifieke term(en), zoeken vooral vanuit Illinois, Wisconsin en New Jersey.

Yahoo Clues bekomt z’n ‘income information’ door het zoeken door mensen te associëren met overheidsdata over het inkomen per hoofd. Een kaart toont de grootste concentratie van gebruikersinteresse. Om de meest bevolkte gebieden die altijd de eerste positie opeisen te ontwijken, berekent Yahoo relatieve populatieverschillen tussen staten om een lijst van de top 10 weer te geven. Gebruikers hebben de optie om in en uit te zoomen op een bepaalde staat om meer lokale resultaten te zien te krijgen.

Als je twee dingen wil vergelijken, zoals bv. Windows Phone 7 vs. Iphone, moet je de twee zoektermen ingeven in de zoekbalk(en) op de linkerzijde van de pagina waarop Yahoo vergelijkingsgrafieken toont.

Yahoo gaat met Yahoo Clues dus rechtstreeks de concurrentie aan met Google die in 2006 al Google Trends lanceerde. De gebruikers zullen uitwijzen welke de beste dienst levert en welke zij verkiezen.

Ten slotte geven we nog een filmpje mee die een demonstratie geeft en screenshots toont van Yahoo Clues.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Eh8mjcCFBWc[/youtube]

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *