WWDC 2013: iOS7, iTunes Radio en OS X Mavericks

Deze week vindt in San Francisco de ‘Worldwide developers conference‘ van Apple plaats. Jaarlijks kijken Apple fans halsreikend uit naar deze conferentie, aangezien er altijd tal van nieuwigheden worden aangekondigd. Ook dit jaar is dat niet anders: gisteren kondigde Apple iOS 7, iTunes Radio en OS X Mavericks aan. iOS7 bevat tal van nieuwigheden en kan zo volop de concurrentie met Android toestellen aangaan, iTunes Radio is een spotgoedkope variant van Spotify en Deezer, en OS X Mavericks wordt nog geavanceerder. We zetten de belangrijkste nieuwigheden even op een rijtje.

WWDC 2013 Apple

iOS 7

iOS 7 is het nieuwe besturingssysteem voor iPhone, iPod Touch en voor iPad. De nieuwe update bevat een aantal belangrijke verbeteringen, die het gebruik van je smartphone en tablet intuïtiever en gemakkelijker moet maken:

 • De interface krijgt een grondige update, waardoor alles er veel strakker uitziet. Apple stapt af van het idee dat icoontjes er moeten uitzien als replica’s zoals iets er echt uit ziet, waardoor de standaard icoontjes er opeens heel anders uit zien. De nieuwe interface is een soort van 3D interface.
 • Het berichtencentrum is vanaf nu bereikbaar vanaf het ontgrendelscherm, en bevat veel meer informatie.
 • Safari krijgt een volledige update, met een slimme zoekfunctie, tabbladen en een schermvullende interface.
 • Control Center: iOS 7 krijgt een control center, waarmee je snel enkele eenvoudige instellingen kunt aanpassen. In het control center kan je je helderheid veranderen, je kan ‘niet storen’ inschakelen, je kan muziek pauzeren en afspelen en je kan je wifi en bluetooth instellingen veranderen. Ook is er eindelijk standaard een flashlight functie voorzien. Dit control center is waarschijnlijk een van de meest gevraagde nieuwe functies van Apple gebruikers.

ios-7-iphone

iTunes Radio

Er doen al langer geruchten de ronde over een eigen streaming dienst, en het hoeft dus niet te verbazen dat Apple iTunes Radio aankondigde. iTunes Radio moet een concurrent worden van andere streaming diensten als Spotify en Deezer, al is er wel een belangrijk verschil: iTunes Radio doet dienst als radio station, en bouwt een playlist op op basis van een artiest, een song of je muziekcollectie. Je hebt dus geen directe invloed op de nummers die er worden afgespeeld, die invloed heb je wel bij Spotify en consoorten. iTunes Radio zal gratis zijn, al zal er wel reclame te horen zijn. Heb je een iTunes Match account, dan hoor je echter geen reclame. iTunes Radio is daarmee veel goedkoper dan andere streamingdiensten: een iTunes Match account kost 25 euro per jaar, terwijl Spotify bijvoorbeeld 120 euro per jaar kost.

Voorlopig komt iTunes Radio enkel in de VS uit, maar later zouden andere landen moeten volgen.

iTunes radio

OS X 10.9: Mavericks

Tot slot kondigde Apple nog een belangrijke update aan voor OS X, het besturingssysteem voor de desktops en laptops van Apple. OS X 10.9 kreeg de naam Mavericks mee:

 • Finder tabbladen en tags: de Finder krijgt in de nieuwe update tabbladen en je krijgt de mogelijkheid om je bestanden te taggen, zodat je ze sneller terugvindt.
 • Ondersteuning voor meerdere schermen: de nieuwe OS X krijgt ondersteuning voor meerdere schermen, waardoor je menubalk en je dock op eender welk aangesloten scherm getoond kunnen worden.
 • Betere notificaties: de notificaties hebben ook een update gekregen in Mavericks. Daardoor zal je bijvoorbeeld meteen een bericht terug kunnen typen via iMessage, en Mac applicaties kunnen ook notificaties sturen naar je iPhone.

Multiple-screens-OS-X

Bron: iPhoneclub

Executive Summary

WWDC 2013: iOS7, iTunes Radio en OS X Mavericks
Op de Worldwide Developers Conference kondigde Apple tal van nieuwigheden aan. We zetten iOS 7, iTunes Radio en OS X 10.9 even op een rijtje.

Leave A Comment
  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *