WordPress en seo: enkele tips voor een seo vriendelijke WordPress website

WordPress is immens populair: in september 2012 berichtte Forbes dat ongeveer één op zes websites draait op WordPress. Onlogisch is dat niet: WordPress is een eenvoudig en goed content management systeem, dat iedere leek in staat stelt om een eigen website te bouwen. Maar je wil natuurlijk ook dat je website goed scoort in Google. We geven je daarom enkele basis tips mee, die ervoor zorgen dat je WordPress website op een seo vriendelijke manier is opgebouwd.

seo tips voor wordpress

Weg met standaard posts en categorieën

Als je je WordPress website voor het eerst opzet, dan zet WordPress automatisch een ‘Hello world’ blogpost en een ‘Sample page’ online. Vergeet niet om deze te verwijderen, voor je je website live zet. Naar seo toe is dit niet zo belangrijk, naar usability toe is het dat wel.

Wel heel belangrijk naar seo toe, is het verwijderen van de standaard ‘uncategorized’ categorie. Denk voor je je website lanceert goed na over de categorieën waarin je je blogposts gaat indelen, en zorg ervoor dat je je blogposts altijd in de juiste categorie zet. De standaard categorie kan je dus verwijderen, of vervangen door je belangrijkste categorie, waar de meeste blogposts in gaan komen.

Permalinks

De url van je pagina’s en blogposts is een van de belangrijkste factoren voor Google. Standaard krijgen die echter geen goede url mee. Ga dus even naar instellingen -> permalinks, kies voor een aangepaste structuur en vul daar /%postname%/ of /%category%/%postname%/ in.

Update Services

Update services zijn vooral belangrijk als je met je blogposts inspeelt op de actualiteit, want dan wil je natuurlijk dat je berichten zo snel mogelijk worden geïndexeerd door Google. Je vindt de update services bij instellingen -> schrijven. Onderaan vind je een lijst met update services. Zorg dat deze url’s er zeker in staan:

  • http://blogsearch.google.com/ping/RPC2
  • http://rpc.pingomatic.com/
  • http://rpc.technorati.com/rpc/ping
  • http://www.feedburner.com/fb/a/pingSubmit?bloglink=http%3A%2F%2www.domain.com/

Meer informatie over update services vind je op de website van WordPress.

Gebruik Google Analytics en de WordPress SEO by Yoast plugins

Naar seo toe is de WordPress SEO by Yoast een onmisbare plugin. Telkens je een pagina of blogbericht publiceert, geeft deze plugin aan hoe goed de pagina is geoptimaliseerd voor Google op basis van een aantal eenvoudig aan te passen punten. In de backend van je website vind je onder elk bericht en onder elke pagina de ‘WordPress SEO by Yoast’ box. Op de ‘general’ tab kan je de meta tags invullen, en in de ‘Page Analysis’ tab vind je tips naar de inhoud toe, die beter kunnen, zodat je ook beter scoort in Google.

wordpress seo by yoast

Tot slot is het natuurlijk ook belangrijk om Google Analytics te gebruiken. Google Analytics is gratis te gebruiken, en geeft je allerlei informatie, gaande van het aantal bezoekers op je website tot de verkeersbronnen en de zoekwoorden die je bezoekers naar je website hebben gebracht. Om de Analytics code op je website te plaatsen, kunnen we je de Google analytics for WordPress plugin aanraden.

Executive Summary

Enkele tips om je Wordpress website seo vriendelijk te maken
Met behulp van deze eenvoudige tips maak je jou Wordpress website of blog seo vriendelijk.

1 Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *