Wikipedia Rusland vandaag offline uit protest

Wikipedia heeft vandaag zijn Russische website afgesloten uit protest tegen een wet die een heel aantal sites wil censureren. Ook Wikipedia zelf.

Door de Russische “Wet op Informatie” kan ervoor zorgen dat websites gecensureerd worden. Wie de Russische website nu bezoekt, komt terecht op een tweetalige (Russisch en Engelse) verklaring.


“Voorstanders van het wetsvoorstel zeggen dat ze exclusief gericht is tegen inhoud zoals kinderporno en ‘soortgelijke informatie’, maar de bepalingen die onder deze wet vallen, zullen resulteren in een Russische versie van de Grote Chinese Firewall.”

Doemscenario?

Wikipedia vreest een doemscenario waardoor het zijn Russische website definitief zal moeten sluiten. Opvallend: de informatiewet komt er amper enkele maanden na online protest tegen de aanstelling van Vladimir Putin in mei. Duizenden mensen eisten toen een hertelling van de stemmen omdat ze van mening waren dat de resultaten vervalst waren.

Vandaag vindt er een tweede lezing van de wet plaats in het Russische parlement. De wet gaat van kracht na een derde lezing. Daar staat volgens Wikipedia nog geen datum voor vast.

Executive Summary

Wat? Wikipedia heeft vandaag zijn Russische website afgesloten uit protest tegen een wet die een heel aantal sites wil censureren.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *