Wikipedia: recente wijzigingen in kaart gebracht

Vraag jij je nooit af wie de informatie op de Wikipedia encyclopedie plaatst? Of vanwaar de informatie afkomstig is? Sinds kort kan je zien door wie en waar de inhoud van de Wikipediapagina’s wordt aangepast. De Wikipedia Recent Changes Map toont waar er aan de inhoud van de online encyclopedie gewerkt wordt en door wie. Het gaat hier dan over de ongeregistreerde gebruikers van de website.

Recente wijzigingen Wikipedia in kaart

In 2007 wees een studie uit dat ongeregistreerde gebruikers nutteloze wijzigingen doorvoeren. De Wikipedia Recent Changes Map duidt deze wijzigingen aan. Om te illustreren dat Wikipedia, geschreven door mensen over de hele wereld, steeds groter wordt ontwikkelde Stephen LaPorte en Mahmoud Hashemi een kaart die deze bewerkingen weergeeft.

Gebruiker geregistreerd door IP-adres

Wanneer een niet-geregistreerde gebruiker bewerkingen doorvoert op Wikipedia, wordt deze gebruiker geregistreerd door zijn of haar IP-adres. Deze IP-adressen worden op de Wikipedia Recent Changes Map omgezet naar de geografische locatie van de gebruiker. De ongeregistreerde gebruikers zijn verantwoordelijk voor 15 procent van alle Wikipedia updates.

Wikipedia Recent Changes Map

De updates op de Engelstalige Wikipedia hebben een gemiddelde van 80 bewerkingen per 35 seconden. Dat is enorm veel, maar slechts een klein deel van de totale updates op Wikipedia. Op de Wikipedia Recent Changes Map kan je de updates voor de Duitse, Russische, Japanse, Spaanse, Franse en Indonesische Wikipedia volgen.

De kaart luistert naar live informatie van Wikipedia revisies, met behulp van wikimon. De kaart werd gebouwd met enkele bibliotheken en diensten, met D3, DataMaps en Freegeoip.net.

Executive Summary

Wikipedia Recent Changes Map brengt wijzigingen in kaart.
De kaart toont waar er aan de inhoud van de online encyclopedie gewerkt wordt en door wie.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *