Wikipedia lanceert gratis reisgids

Precies op de twaalfde verjaardag van haar bestaan lanceert Wikimedia Foundation, de non-profit organisatie achter Wikipedia, een gratis reisgids. De reisgids krijgt de naam Wikivoyage mee, en bezoekers kunnen er onafhankelijke reisinformatie vinden in 9 talen, waaronder het Nederlands.

Wikivoyage werkt volgens dezelfde principes als grote broer Wikipedia, met dat verschil dat Wikivoyage zich enkel zal richten tot reisbestemmingen. Net zoals bij Wikipedia wordt ook bij Wikivoyage geschreven door enthousiaste vrijwilligers. Hun doel is om “hoogwaardig kwalitatieve content aan te bieden, van reizigers voor reizigers, en in hun eigen taal”, zo zegt Peter Fitzgerald, één van de initiatiefnemers van het project. Vooral het aspect van de onafhankelijkheid is wat Wikivoyage onderscheidt van andere reisgidsen.

Wikivoyage is eigenlijk ontstaan uit een hobbyproject, dat veel eerder al werd opgestart door de Duitse en Italiaanse afdelingen van Wikipedia. Zij waren met het project begonnen in 2006. In oktober van 2012 werden deze projecten overgenomen door Wikimedia Foundation, met de bedoeling het verder uit te bouwen. Sinds de overname door Wikimedia Foundation hebben ongeveer 200 vrijwilligers 50.000 artikels gepubliceerd in 9 verschillende talen.

Commerciële druk erg hoog

Wikipedia is nog steeds een uiterst populaire website, dat bovendien heel goed gerankt staat in de zoekresultaten van Google. Studies toonden aan dat Wikipedia voor 80% van de pagina’s in de top 10 van Google staat. Sommige studies hebben het zelfs over een percentage diep in de 90%, maar dat is minder realistisch.

Geen verrassing dus dat de commerciële druk op Wikipedia nog steeds immens is. Bedrijven en instanties contacteren de vrijwilligers van Wikipedia om hun favoriete term naar voren te laten komen op de internet encyclopedie. Zo kwam er ooit een vrijwilliger van de Britse afdeling in opspraak omdat hij voor een fikse som geld de term Gibraltar in de picture had geplaatst.

Steeds minder vrijwilligers

Wikipedia zelf kampt trouwens nog met een ander probleem. De site kan immers steeds minder rekenen op vrijwilligers die willen meeschrijven aan de encyclopedie, de zogenaamde Wikipedians. In 2007 schreven nog 56.000 mensen mee op Wikipedia, in 2012 waren dat er nog maar 35.000.

Daar bestaan verschillende redenen voor. Enerzijds maakt Wikipedia steeds meer gebruik van bots. Het aanpassen en het schrijven van de artikels gebeurt dus steeds meer automatisch. Een andere reden heeft te maken met de strenge kwaliteitscontroles op de artikels. Bijdragen van nieuwkomers worden vaak geweigerd omwille van de lagere kwaliteit, waardoor heel wat van deze nieuwkomers ontmoedigd raken.

Executive Summary

Lancering Wikivoyage
Wikimedia Foundation, de non-profit achter Wikipedia, lanceert met Wikivoyage een gratis en onafhankelijke reisgids.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *