Wikipedia behaalt 3 miljard mobiele pageviews per maand

Zo’n 10 jaar geleden begon Wikipedia als een online encyclopedie, die tot dan toe enkel beschikbaar was op een desktop of laptop. Maar ook Wikipedia moet mee met zijn tijd, en dat betekent dat Wikipedia de omslag moet maken naar mobiel.

En dat doet het voorlopig met succes. Vorige maand behaalde Wikipedia voor het eerst meer dan 3 miljard mobiele pageviews. Dit gigantisch aantal komt overeen met zowat 14,5% van het totaal aantal pageviews. Dit is 4,6% meer dan in dezelfde periode vorig jaar, althans volgens Wikipedia zelf.

Dat Wikipedia zoveel pageviews kan behalen via mobile devices is opmerkelijk, en een bewijs dat de online encyclopedie de omschakeling naar mobiel goed verteert. In December 2010, slechts 2 jaar geleden, haalde Wikipedia nog slechts 500 miljoen pageviews via mobile.

Interessant om zien is dat de stijging in mobiele pageviews voornamelijk afkomstig is van Niet-Engelstalige pagina’s. Daar waar de verdeling twee jaar geleden nog 70% Engelstalig – 30% Niet-Engelstalig was, is de verdeling nu bijna 50% – 50%.

Dat Wikipedia goed scoort bij de Niet-Engelstalige pagina’s heeft het voornamelijk te danken aan het Wikipedia Zero programma. Met dit programma stelt Wikipedia haar inhoud gratis ter beschikking is armere landen, zodat ook de bevolking daar toegang krijgt tot de diensten van Wikipedia. Via dit programma hebben zo’n 330 miljoen mensen nu gratis toegang tot Wikipedia.

Executive Summary

Meer mobiele pageviews voor Wikipedia
Wikipedia haalt vooral meer mobiele pageviews uit Niet-Engelstalige pagina’s, dankzij het Wikipedia Zero Programma.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *