Wat Google doet met onze hersenen

Een nieuwe studie  “Google Effects on Memory: Cognitive Consequences of Having Information at Our Fingertips” toont aan dat internet technologieën, en in het bijzonder zoekmachines ons geheugen en de opslag van informatie beïnvloeden. Het kost ons geen moeite meer om informatie op te zoeken. Google ‘weet’ haast alle. Uit de studie blijkt dan ook dat ons geheugen eerder de informatiebronnen onthoudt, dan de informatie zelf.

Effecten van Google en zoekmachines op ons geheugen

Het onderzoek is uitgevoerd door Betsy Sparrow, een psychologe aan Colombia University, die in het totaal vier tests gebruikte om de impact van zoekmachines op onze cognitieve functies te meten. Welke resultaten leverde dit op?

  1. Deelnemers herkennen sneller vragen die gerelateerd zijn aan zoekmachines.
  2. Wanneer deelnemers ervan uitgaan dat bepaalde informatie is opgeslagen op een computer en terug te vinden is via zoekmachines, zullen ze die informatie minder gemakkelijk onthouden.
  3. Daaruit blijkt dat mensen hun geheugen inschakelen voor het opslagen van de informatiebron.
  4. Bovendien konden deelnemers beter onthouden in welke computer map bepaalde informatie stond opgeslagen dan dat ze de inhoud van de map konden identificeren.

Lange termijn

De studie vertelt niet welke invloed zoekmachines op lange termijn meebrengen. Toch is het duidelijk dat Google en concurrenten onze cognitieve functies beïnvloeden.

Betsy Sparrow aan het woord

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *