Waarom Google Analytics data niet overeenstemt met Google Webmaster Hulpprogramma’s data

Eén van de problemen die vaak de kop opsteken bij het vergelijken van data van Google Webmaster Hulpprogramma’s en Google Analytics, is dat de clickthrough data niet klopt. Dit is ook een issue die hier al vaak aangehaald is en Matt Cutts geeft ons nu een verklaring waarom die data niet overeenstemt.

Een eerste reden die gegeven wordt is dat het team van Google Analytics compleet losstaat van het team van de Webmaster Hulpprograma’s. Ze gebruiken een verschillende code en zijn twee totaal aparte ‘onderdelen’ van Google. Er wordt dus onderling geen data uitgewisseld tussen de twee teams. Het Webmaster hulpprogramma’s rapport controleert alle bezoekers van websites via de server van Google (server-side tracking). Iedereen kan dus opgenomen worden in dat rapport. Google Analytics gebruik Javascript. Wanneer gebruikers Javascript uitgeschakeld hebben of een slechte versie van Javascript hebben, dan zullen die gebruikers ‘onzichtbaar’ zijn voor Google Analytics (client-side tracking). Volgens Matt Cutts zouden de getallen niet veel mogen verschillen, bij benadering zouden ze ongeveer gelijk moeten zijn.

Het is dus een beetje zoeken en spelen met de cijfers om een exact getal te krijgen van clickthrough en bezoekersdata. In het filmpje hieronder legt Matt Cutts uit waarom de cijfers van Google Analytics verschillen tegenover die van Google Webmaster hulpprogramma’s.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iabVIPKFi84&feature=player_embedded[/youtube]

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *