Waanzinnig virale en effectieve online pr van kogan.com

Creatief, goed gevonden, bangelijk en nog vele andere superlatieven worden gebruikt voor de online pr actie van Kogan.com, een Australische online electronica discount retailer. Onder het mom van ‘we wensen een beter internet’ lanceerde Kogan midden vorige maand, volledig in de sfeer van globale crisistijd, een nieuwe belasting. De geïntroduceerde belasting wordt geheven op het gebruik van internet explorer 7, een browser die reeds 6 jaar op de markt is.

Belasting op het gebruik van internet explorer 7

Dit op zich is al fantastisch viraal natuurlijk. Hoe ver de belangstelling reikt is moeilijk in te schatten, maar dat het ver buiten Australië is mag duidelijk zijn, al is het maar door dit artikel. Waarom, waarom, waarom toch? Online PR is natuurlijk nooit weg en al de sociale en linkautoriteit die je opbouwt via dergelijke acties vormen een waarde die natuurlijk een veelvoud van de geïnvesteerde creativiteit is. CEO Ruslan Kogan redeneerde dat bedrijven te veel investeren in het onderhouden van sites voor al die verschillende browserversies. Vandaar de introductie van 0.1 cent tax voor elke maand dat IE7 bestaat.

Microsoft kan er niet mee lachen

Enkele weken later en plots verschijnt de website van Kogan niet meer in de Bing zoekmachine. De reactie van Kogan is uiteraard dat ze de onschuld zelve zijn en Microsoft op geen enkele manier viseerde. Microsoft reageert op de verwijdering dat de plaatsing van de websites in Bing geautomatiseerd en volgens het algoritme verloopt, dat soms onverwachte resultaten met zich mee kan brengen.

Of dit nu erg is, verwacht of een meevaller is moeilijk in te schatten. Al ben ik van mening dat het een meevaller is. Het vergroot absoluut de aandacht op de actie en dan is het maar de vraag of Kogan.com vandaag veel inkomsten genereerde vanuit Bing. In de ogen van Google wordt het alvast een speler met authoriteit.

 

Executive Summary

Online PR
Kogan.com toont hoe je online PR creatief kan inzetten met een Internet Explorer 7 belasting!

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *