Verkoop mobiele telefoons daalde in 2012

Voor het eerst sinds 2009 stopte de onstuimige groei van de mobiele telefoonmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van Gartner. Over de hele wereld werden in 2012 1.75 miljoen mobiele telefoons verkocht, dat is een daling van 1.7% tegenover 2011.

De oorzaak van de lichte daling aantal mobiele telefoons

De oorzaak ligt volgens Gartner bij de moeilijke economische situatie, de harde concurrentie en de verplaatsende interesse van de consument.

Vooral de featuretelefoon, het simpele broertje van de smartphone, daalde in verkoop. Deze ‘gewone’ gsm zal steeds slechter verkopen en de slimme telefoon zet zijn opmars voort. Want de smartphones deden het wel goed afgelopen jaar, de verkoop steeg met maar liefst 38.3%.

Volgens Gartner zullen de smartphones in 2013 het stokje overnemen. Ze verwachten een verkoop van maar liefst 1 miljard smartphones in 2013 en een totaal van 1.9 miljard mobiele telefoons wereldwijd. De telefoonmakers en –verkopers moeten zich dus geen zorgen maken!

De smartphone-toptien

Met een kleine voorsprong is Samsung het meest verkopende smartphonemerk. Samsung sprong met een klein verschil over de nummer twee Apple. Samen staan ze garant voor 52% van de wereldwijde smartphonemarkt. De derde plaats gaat voorlopig naar het Chinese Huawei, die dit jaar zijn opkomst maakt in België. Maar kan de Windows Phone of BlackBerry 10 deze plaats overnemen? Er zal dit jaar alleszins een hevige strijd woeden. Toch hebben de concurrenten van Apple en Samsung het moeilijk om dezelfde merkwaardering te krijgen van de consument.

Als we naar de besturingssystemen kijken zien we dat de markt gedomineerd wordt door Android met 70%. Ver daar achter volgt Apple met het besturingssysteem iOS met 21% en de Windows Phone telt 3% van de markt.

 

Executive Summary

De verkoop van mobiele telefoons daalde in 2012, maar het aantal smartphones steeg.
Samsung en Apple staan garant voor 52% van de wereldwijde smartphonemarkt.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *