Verkeer van Google naar Wikipedia enorm toegenomen

Google WikipediaWe vermoedden het al langer, maar cijfers van Hitwise bevestigen het nu: Google stuurt meer en meer bezoekers naar online encyclopedie Wikipedia.

Misschien is het u ook al opgevallen, maar voor veel zoekopdrachten in Google kom je de laatste maanden op de eerste pagina van de SERP’s geregeld Wikipedia tegen. Geen enkel probleem natuurlijk want de informatie op Wikipedia is meestal accuraat, correct en interessant. En nu bevestigt Hitwise met cijfermateriaal dat ons vermoeden correct is: de trafiek van Google naar Wikipedia is het laatste jaar met zo’n slordige 166% toegenomen. We hebben het hier dan wel enkel over de engelstalige versie. Zo’n 1,87% (!) van alle uitgevoerde zoekopdrachten op google.com resulteerde afgelopen maand in een bezoek aan Wikipedia. Hiermee komt Wikipedia op de derde plaats na Google Images en MySpace.

Is het hoger ranken van Wikipedia-lemma’s een puur organisch gebeuren of heeft Google zijn algoritmes aangepast om Wikipedia een voordeel te geven, daar hebben we voorlopig het raden naar (al vermoed ik het tweede). Weer niets op tegen natuurlijk want het doel van Google is toch mensen relevante informatie geven en dat is zeker te vinden op Wikipedia.

Hopelijk volgt binnenkort niet het bericht dat Google Wikipedia gaat overnemen…

De resultaten van het Hitwise-onderzoek vind je hier.

1 Comment

  1. Boyce Or

    1 month ago

    We stumbled over here by a different website and thought I may as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to exploring your web page repeatedly.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *