Stop online privacy, maar niet via SOPA!

Je zal wel al eens van SOPA gehoord hebben, maar wat is er nu juist van aan? SOPA staat voor Stop Online Piracy Act, een wet die de VS momenteel  in verschillende kampen verdeeld. SOPA is nog niet van kracht, maar eind januari zou er een beslissing vallen omtrent deze controversiële wet.

Wat is SOPA?

SOPADe SOPA-wet zou de Amerikaanse regering en copyrighthouders de macht geven om websites volledig offline te halen, wanneer deze websites zich schuldig maken aan het delen van illegale content: bijvoorbeeld teksten, producten & productafbeeldingen en files waar een copyright op staat. Dit zou de illegale piraathandel in online games, muziek, films,… moeten vernietigen, lijkt wel goed, niet? Op het eerste zicht wel, maar de wet zou ook anderen kunnen schaden die helemaal niets misdaan hebben.

De gevolgen van SOPA

SOPA laat toe om, zonder dat er een rechter aan te pas komt, websites volledig offline te halen. En zelfs wanneer er een inbreuk wordt vastgesteld op een enkele pagina van de website, kan ze helemaal van het web worden gehaald. Online veilingsites waar een namaakproduct wordt verkocht, kunnen zo al snel een slachtoffer worden. Dit zullen grote namen als Ebay, Ubid en Amazon niet appreciëren.

Niet enkel het offline halen van de website is een mogelijk gevolg. Men zal ook hun online advertenties kunnen verwijderen, hun online betalingsysteem bevriezen (via PayPal bijvoorbeeld) of zoekmachines verbieden de website nog op te nemen in de zoekresultaten of er op een of andere manier naar te linken.

Zal SOPA online piracy vernietigen?

Het is maar de vraag of SOPA zal doen waarvoor ze in het leven is geroepen, namelijk online piracy tegenhouden. Sommige websites die hun domeinnaam geblokkeerd zien omwille van een inbreuk, zullen toch nog te bezoeken zijn via hun ip-adres. En zal de online piracy-handel niet andere manieren vinden om illegale content te delen met elkaar?

Meer en meer zal het risico bestaan dat onschuldige websites de dupe zullen worden van deze wet. Websites die draaien op content die gebruikers uploaden of delen zullen zonder twijfel deze wet overteden. Denk maar aan Facebook, waar ik foto’s kan uploaden die misschien wel beelden bevatten die een copyright bevatten. Gaan ze Facebook schorsen omwille van deze inbreuken?

Om nog niet te spreken over de gevolgen voor open-source software (software die online piracy “assisteert”) en de veiligheid van het internet(internet providers die DNS queries zullen moeten filteren). De SOPA wet is internet regulatie tot in het extreme en zal de online vrijheid serieus in het gedrang brengen. De SOPA wet is erg vaag en zorgt voor veel verwarring bij iedereen. DE wet zou normaal de Amerikaanse burger moeten beschermen tegen online piracy, maar het zal zelf ook enorm veel Amerikaanse websites treffen.

Tegenstanders en voorstanders van SOPA

Voorstanders van de SOPA wet is eenieder die schade lijdt door online piracy en inbreuken op copyright en dit zijn vooral de muziek-, games-, en filmindustrie. Niet alle bedrijven binnen deze industrieën gaan echter akkoord met de SOPA. Zo hebben Nintendo en Sony duidelijk aangegeven de wet niet te steunen en zich dus niet akkoord verklaren met de overkoepelende ESA organisatie (Entertainment Software Association). En ook andere grote internetbedrijven zetten zich af tegen de SOPA wet. Facebook, Wikipedia, Ebay, Google, Foursquare, LinkedIn, Twitter, Yahoo, Zynga, Mozilla, … en nog vele anderen kanten zich tegen de wet, die het internetlandschap voor altijd zal veranderen.

Acties tegen SOPA

GoDaddyGoDaddy, grootste hostingbedrijf in de VS, was oorspronkelijk een voorstander voor de wet. Hun mening hebben ze nu herzien, nadat duizenden verklaarden dat ze hun hosting zouden overzetten naar een concurrent als GoDaddy de SOPA wet bleef steunen (de Reddit community zette deze actie op). Een grote naam in dit lijstje was Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia, die ermee dreigde alle Wikimedia websites bij GoDaddy weg te halen. En het lukte, GoDaddy steunt de wet niet langer en komt er nu openlijk voor uit een tegenstander te zijn van de Stop Online Piracy Act.

Grote internetbedrijven ala Facebook, Google, Twitter en nog vele meer hebben nu een actie aangekondigd waarbij ze hun websites een volledige dag op zwart willen zetten. Deze websites zouden voor een hele dag dus niet te bereiken zijn, een “internet blackout” als het ware. Er is nog niets zeker omtrent deze staking, maar het is hun ultieme strijdmiddel tegen de controversiële wet en er is een grote kans dat deze zal plaatsvinden. Verwacht je maar aan nog meer acties tegen eind januari, wanneer de US House Judiciary Committee zich opnieuw zal uitspreken over de SOPA wet.

Wat denken jullie van deze wet?

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *