Stop Online Piracy Act opzij geschoven; wat kunnen we nu verwachten van Lamar Smith?

Het Witte Huis heeft zich tegen de controversiële Stop Online Piracy Act uitgesproken, als gevolg is de wet door het Amerikaanse Congress in de koelkast gestoken. Obama zou namelijk een veto kunnen uitspreken indien SOPA goedgekeurd zou worden, waardoor discussie en een stemming enkel voor spanningen binnen de Democratische en Republikeinse partijen zouden zorgen. Indien er een nieuwe Amerikaanse president is in 2013, kan SOPA wel terug op de voorgrond komen.

Er is echter nog een SOPA kloon die vrij ronddwaalt in de Amerikaanse Senaat genaamd PIPA (Personal Information Protection Act). Deze wet heeft gelijkaardige doelen als SOPA, namelijk het beveiligen van beschermde content en producten, het zou echter om een veel mildere vorm gaan. Toch kan ook deze wet niet rekenen op de steun van grote internetgiganten als Wikipedia en Google.

Wikipedia dreigt zelfs met een black-out morgen (18/01/2012) om meer aandacht aan de potentiële gevolgen van een dergelijke wet te schenken. Ook Google heeft eerder al gedreigd met black-outs om tegen de twee wetten te protesteren. Het is enkel af te wachten wat ze zullen doen nu SOPA (tijdelijk) van het toneel verdwenen is.

Lamar Smith website background

SOPA auteur Lamar Smith is een piraat!

Maar wat zijn de potentiële gevolgen van SOPA/PIPA? We geven een voorbeeld aan de hand van de website van de auteur van SOPA: Lamar Smith. Op zijn website had Smith een achtergrondafbeelding staan van een prachtig landschap, helaas had hij geen toestemming deze te gebruiken van de fotograaf. Als de wet extreem wordt geïnterpreteerd, zou de fotograaf het recht hebben te eisen dat de website van Smith offline gehaald zou worden. Indien het om een buitenlandse website zou gaan, dan kon de fotograaf eisen dat de Amerikaanse internetproviders de website zouden blokkeren.

Maar één afbeelding kan natuurlijk een foutje zijn van zijn webmaster, helaas heeft Vice.com ontdekt dat op de websites van Smith wel vaker nonchalant wordt omgegaan met copyright. Dit is natuurlijk teleurstellend van de voorvechter van copyright, je zou verwachten dat hij ethische richtlijnen voor zijn webmasters zou opstellen en van dichtbij opvolgen. Er is nogal veel kritiek dat Lamar Smith te weinig kennis heeft van de online wereld, wat natuurlijk vreemd is voor iemand die een wet schrijft met extreme gevolgen voor het internet.

Piraterij is een misdrijf, maar wat kunnen we na SOPA verwachten van Amerika en de entertainmentindustrie?

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *