Snellere websites met Google’s Page Speed Service

Vorig jaar maakte Google al bekend dat de laadsnelheid van je website werd opgenomen in de rankingcoëfficiënt. Dat maakt het voor de SEO-specialisten onder ons van extra groot belang om deze laadsnelheid te kunnen achterhalen zodat er aan de hand van deze metric aan optimalisatie kan worden gedaan. Natuurlijk is Google er weer met  verschillende diensten die hiervoor kunnen gebruikt worden. Zo is er een Page Speed extensie voor Chrome, een Speed Report in Google Analytics en worden er Page Speeds labs aangeboden. Toch vonden ze bij Google dat de sitebeheerder nog een extra tool kon gebruiken, daarom lanceerde men gisteren Page Speed Service.

Verschilt Page Speeds Service van de andere tools?

De Page Speed Service van Google is een online dienst die verder gaat dan louter de laadsnelheid meten van jouw website. Het is zo dat de nieuwe dienst de werking voor een deel overneemt van jouw web server. Page Speeds Service gaat de website ophalen van jouw bestaande webserver en slaat deze op in caches op de Google server. Vervolgens gaat  de Google dienst de website optimaliseren op snelheid waarna de website over de gehele wereld bereikt kan worden via de Google Servers. Bezoekers zullen dus jouw website laden van de Google servers. Google beweert dat de bezoeker hiervan niets zal merken. Het enige dat, volgens Google,  aan de oppervlakte zou kunnen komen is dat de website 25 – 60% sneller laadt dan voorheen.

Als webmaster moet je ervoor zorgen dat de DNS gegevens verwijzen naar de Google servers en niet meer naar de originele. Wanneer er iemand jouw website ingeeft zullen de Google servers antwoorden. Het is echter niet zo dat je eigen servers overbodig worden. Ze zijn nog steeds noodzakelijk om veranderingen aan te brengen op de website waarna de veranderingen kunnen gecrawled worden door Google die ze opslaat op hun servers.

Het is natuurlijk geen verrassing dat het een bedrijf met omvang van Google is dat deze service wereldwijd kan aanbieden met snellere en betere resultaten, zoals ze zelf beweren natuurlijk.

Wat kost Page Speed Service?

Als men denkt aan een Google product dan gaat men er al vanuit dat deze ook gratis is. Maar dat is  in dit geval wel anders. Op dit moment is de dienst enkel kostenloos toegankelijk voor enkele uitverkoren webmasters. In de toekomst zal het grote publiek enkel toegang kunnen krijgen tegen betaling. De prijzen zijn nog niet bekend maar als we de woorden van Google moeten geloven zullen ze competitief zijn.

Voor degene die zich nu al willen opgeven voor de Page Speed Service, is er hier een formulier om je aan te melden.

Google=Internet ?

Als men enkel naar het doel kijkt van deze nieuwe service dan denk je: “Very Nice!”. Maar als je naar de opzet kijkt van het project dan is er toch menig man of vrouw die denkt dat hier iets raars achterzit. Websites zullen, met alle bijkomende informatie, terechtkomen op de servers van Google. Dat betekent dat Google zich alle informatie over jouw website toe-eigent.  De vraag die meteen rijst: “Wat kan Google met al deze informatie?”

Vervolgens gaat Google ook jouw website eigenhandig optimaliseren. Maar hoeveel webmasters zijn ermee opgezet dat Google aan hun site begint te werken en ze begint te herschrijven?

Als deze dienst zijn succes zal kennen dan host Google websites van over heel de wereld. Dan kan Google nog meer ‘Internetje  spelen’ en neemt de ‘internetdominantie’ alleen maar toe.

Of het een succes wordt is natuurlijk nog af te wachten want een andere vraag is natuurlijk: “Hoeveel mensen zijn bereid om te betalen voor de nieuwe service van Google? En hoeveel dan?”.

 

Executive Summary

Wie? Google lanceerde zijn nieuwe tool ‘Page Speed Service’.
Wat? Page Speed Service is de nieuwe tool van Google om de laadsnelheid van websites te optimaliseren.
En? Zou jij gebruik maken van deze dienst?

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *