Search 2.0: Ergo introduceert een totaal nieuwe manier van zoeken

Ergo SearchKlaar voor een totaal nieuwe manier van zoeken? Op zoek naar the Coolest 3D Search Engine Ever? Dan moet je Ergo zeker eens bekijken. Release Candidate 1 werd enkele dagen op de wereld losgelaten en het ziet er prachtig uit.

Discover
Forget scrolling through endless lists of search results. Ergo enables you to gather information from a wide variety of sources simply and in a single step.
Visualise
Ergo provides an astonishing ability to intelligently group your results in exciting new ways.
Collaborate
Share your thoughts on things you’ve found with other people.

Click to tweet!

Ik kwam Ergo begin januari de eerste keer tegen op Search Engine Watch en besloot deze nieuwe 3D visuele zoekmachine vanop afstand te volgen. Nu lijken ze een stabiele versie te hebben gemaakt en een eerste test drong zich op. De interface doet een beetje denken aan Joost, het video-platform.

Het principe achter het Ergo systeem is dat je een desktop applicatie installeert die toelaat op verschillende locaties te zoeken. Zo kan je momenteel volgens eigen voorkeur tegelijktijdig op Google, Yahoo!, Live Search, Flickr, Wikipedia en je eigen desktop (mails, documenten, images, …) en RSS feeds zoeken.

De resultaten worden visueel in 3D voorgesteld (waarbij je weer een keuze kan maken uit vele views). Alle zaken die met elkaar te maken hebben worden verbonden, dus links leggen tussen verschillende onderwerpen doet het systeem automatisch en bovendien verbluffend relevant.

Ergo Search

Je kan ook via een slidebar aangeven hoe nauwkeurig de resultaten moeten aansluiten bij je zoekopdracht en ook die feature is verrassend accuraat.

In de zoekresultaten kan je dan persoonlijke aantekeningen maken, opmerkingen bewaren en deze delen met andere Ergo-gebruikers.

Het is zo anders dan hetgeen je gewoon bent in search dat het moeilijk te omschrijven valt, maar eens je Ergo hebt geïnstalleerd kan je er intuïtief onmiddellijk mee aan de slag.

Samenvatting na een paar uurtjes Ergo:

+ een totaal nieuwe en originele manier van zoeken
+ mooi, eenvoudig en intuïtief
+ relevant en intelligent
+ tegelijk online en offline zoeken
+ visuele resultaten in plaats van saaie pagina’s vol tekst
– nog niet zo snel
– nog niet volledig stabiel

Maar aan die twee negatieve puntjes wordt momenteel ongetwijfeld al ijverig gewerkt. Over of zulke applicaties op termijn de klassieke zoekmachines gaan vervangen durf ik me niet uitspreken, maar dat ze potentieel hebben om naast de huidige manieren van zoeken te bestaan, daar ben in van overtuigd.

“Quaero, ergo sum*”

Click to tweet!

Probeer het zeker zelf eens. Je kan de laatste versie hier downloaden.

Hieronder nog enkele afbeeldingen van Ergo.

Ergo Search

Ergo

Ergo

Ergo

* “Ik zoek dus ik ben”

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *