RoboCup: WK Robotvoetbal 2013

Vandaag start de RoboCup, het wereldkampioenschap robotvoetbal, in Eindhoven. Er nemen 40 landen deel aan dit WK voor autonome robots. Het ultieme doel is om in 2050 de menselijke wereldkampioen voetbal te verslaan met een robotteam. Daarnaast is het de bedoeling om robotica elk jaar een stapje verder te helpen. Dit evenement is de drijvende kracht achter de robotica, er worden nieuwigheden voorgesteld om op die manier de goedkope en betrouwbare robottechnologie te versnellen.

Staaltje spectaculair voetbal

Er zijn verschillende soorten robotvoetbal. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen de “humanoids”, wandelende robots met armen en benen, en de “Middle Size Leage”, wagentjes met wielen. De wedstrijden worden in teams van vijf tegen vijf gespeeld door tafelhoge voetbalrobots. Deze robots voetballen geheel zelfstandig, dat wil dus zeggen zonder enige menselijke sturing.

Na het startsignaal mag er geen mens meer tussenkomen. De voetbalrobots moeten dan helemaal zelf de bal zoeken, schieten op de goal, de strategie bepalen, verdedigen, de positie aannemen… Het is een snel, spannend en tactisch spel!

Andere Robotcompetities

Naast voetbalrobots vind je er ook reddingsrobots, zorgrobots en dansrobots. De RoboCup is een totaalbeleving waar de zorgrobots uitgedaagd worden het juiste drankje aan jouw tafel te serveren, reddingsrobots slachtoffers vinden in een rampsituatie en waar je zelf aan kleine robots kan werken.

Je kan de wedstrijden gratis gaan bekijken in de Genneper Parken in Eindhoven. Meer informatie over de RoboCup 2013 vind je op de website: www.robocup2013.org.

Wedstrijd LIVE volgen: iGreenfield app

Geraak je niet in Eindhoven? Dan kan je de wedstrijden van de RoboCup live volgen via de stream dagelijks tussen 10u en 19u. Sinds dit jaar is er ook een applicatie waarmee je het wereldkampioenschap kan volgen op je smartphone. Zo kan je via de app kijken welke kennis en techniek de robots gebruiken tijdens de autonome wedstrijden op het WK. Je kan de app gratis downloaden in de app store.

Executive Summary

Vandaag start het WK robotvoetbal in Eindhoven.
Humanoids en Middle Size Leage robots nemen het tegen elkaar op in teams van vijf tegen vijf!

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *