Reclame doorspoelen wordt betalend!

Gisteren zaten de CEO’s van mediagroepen en distributeurs samen in het Vlaams parlement. Ze debatteerden over een voorstel van decreet van meerderheidspartijen CD&V, sp.a en NV-A en willen distributeurs verplichten toestemming te vragen van de omroepen voor elke functionaliteit die aan de lineaire tv-uitzending wordt toegevoegd. De conclusie van deze hoorzitting? Reclameblokken doorspoelen bij een opgenomen televisieprogramma wordt, in de toekomst, betalend.

Toekomst digitale tv

Het huidige systeem: een programma uitgesteld kijken en reclame doorspoelen. Dat systeem werkt zelfvernietigend voor de tv-zenders. Het reclamegeld wordt weggejaagd uit de markt. Op die manier wordt het voor zenders onbetaalbaar om evenveel kwalitatieve Vlaamse programma’s te maken. Aan het einde van de rit eindigen we met enkel slechte programma’s.

Uitgesteld kijken blijft enkel gratis als je de reclame niet kan doorspoelen. In de toekomst betaalt de kijker voor het doorspoelen van reclame of kijkt gratis maar kan reclame niet doorspoelen.

De oplossing: twee decoders?

Het voorstel van de VMMa zijn twee decoders. Eén waarmee reclame kan doorgespoeld worden (tegen een vergoeding) en één waar dat niet mee kan. Dat is volgens Telenet niet onmogelijk, maar het prijskaartje vraagt nog om de nodige discussie. Commerciële zenders zijn van mening dat de digicorder waarmee je niet kan doorspoelen goedkoper moet zijn dan degene waar het wel mee kan. Telenet zegt dat dit onmogelijk is.

Buitenlandse spelers

Telenet waarschuwt voor de buitenlandse spelers die komende jaren mogelijk de markt betreden. Buitenlandse zenders zoals Netflix of Google TV zullen zich weinig storen aan dit decreet. Dit zou de Belgische aanbieders buiten spel zetten, want bijna elke kijker vindt reclame doorspoelen handig!

Executive Summary

Reclame doorspoelen werkt zelfvernietigend voor tv-zenders.
In de toekomt moet de kijker betalen om reclameblokken door te spoelen.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *