Ray Ozzie beschrijft de toekomst van Microsoft

Ray_Ozzie_LiveRay Ozzie, Microsoft Chief Software Architect, maakte begin vorige week bekend dat hij het bedrijf zou verlaten. Deze week schreef hij een soort van afscheidsbrief. ‘Dawn of a new day’ omschrijft waar de ‘post-pc’ wereld volgens hem naar toe gaat.  In de brief waarschuwt hij Microsoft om sneller weg te bewegen van hun afhankelijkheid van de PC en sneller te bewegen naar ‘aanhoudende diensten’ op de cloud, beschikbaar over een brede waaier van ‘geconnecteerde toestellen’.

Dit is echter niet de eerste keer dat Ray Ozzie dit onderwerp aanhaalt. Vijf jaar geleden schreef hij al een gelijkaardige memo ‘The Internet Services Disruption’. Hoewel Microsoft Mesh al jaren in aanmaak is maar nu pas – gelimiteerd – beschikbaar is, steunde zijn origineel concept op de achterliggende gedachte om data te synchroniseren op verschillende toestellen en de cloud.

Ray Ozzie is vooral bezorgd over het feit dat de mogelijkheden die hij vijf jaar geleden in zijn memo beschreef nog steeds niet uitgewerkt zijn. Hij merkt ook op dat de snelle vooruitgang van de concurrentie en nieuwe ontwikkelingen merkwaardig zijn. Hoewel Microsoft een vroege en duidelijke visie had voor mogelijke ontwikkelingen, is de concurrentie hen voor geweest op vlak van mobiele ervaringen, de naadloze fusie van hardware en software diensten, sociaal netwerken en ontelbare nieuwe vormen van internet-centric sociale interactie.

Wat Ray Ozzie beschrijft in zijn memo, is eigenlijk wat Google nu al doet. Google tracht met Chrome OS en Google Apps het onderscheid te verwijderen tussen ‘native applicaties‘ en ‘Web applicaties‘. Het draait dus allemaal om ‘de cloud’.

Google staat ook aan kop als het gaat over het synchroniseren van geconnecteerde toestellen zoals Android gsm’s en Google TV’s met de cloud. Het algemene principe van Google is dat “wanneer je data op de cloud staat, het ook beschikbaar zou moeten zijn op al je (geconnecteerde) toestellen”. Iets dat Google nu al verwezenlijkt heeft met Gmail, Google Docs, Google Calendar en Picasa. Ook andere applicaties volgen weldra.

Neem de ‘send-to-Android feature’. Die maakt het mogelijk om makkelijk links naar gsm’s te sturen waarop die een applicatie openen op de gsm’s. Die functionaliteit werd ook uitgebreid naar de Chrome browser. Android applicaties worden nu al naadloos ‘via de lucht’ geüpdate.

Uiteraard bestaat de concurrentie niet alleen uit Google. Op vlak van sociaal netwerken is Facebook de grootste concurrent. En daar ligt een mooie mogelijkheid voor Microsoft: het creëren van een computerarchitectuur die toestellen, de cloud en sociale netwerken samenbrengt. Ook hierover heeft Ray Ozzie zijn mening:

“De ervaringen van morgen zullen inherent transmedia en transtoestel zijn. Ze zullen gecentreerd zijn op je eigen sociale en organisatorische netwerken. Voor zowel personen als bedrijven zullen nieuwe consumptie- in interactiemodellen de online wereld veranderen.”

Ook concurrent Google is het niet ontgaan dat ‘social’ enorm belangrijk zal worden in de nabije toekomst. Toch blijken geen van beiden voet aan grond te krijgen (ondanks vele pogingen) en komen ze niet voor in de top 5 van sociale netwerken. The cloud is the future! Volgens Ray Ozzie en wij delen die mening.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *