QR codes krijgen nieuw leven


De iPad 2 komt morgen uit in Nederland en in België. Op het eerste zicht lijkt dit weinig relevant op vlak van marketing, maar één kenmerk van de iPad 2 heeft ons van gedachten veranderd … de camera’s. Sommige ontwikkelingen in zoekmachine marketing hebben te maken met fotoherkenning zoals Google Goggles en Qr codes, met de iPad 2 en alle smartphones die al langer over camera’s beschikken is er een grote groei mogelijk voor deze real-world hyperlinks.

Qr staat voor Quick Response en de codes bestaan al sinds 1994. Een dochteronderneming van Toyota gebruikte ze om auto-onderdelen op te volgen. Maar de codes krijgen al langer een nieuwe functie in de wereld van mobiel internet. Bovenaan deze post zie je een voorbeeld van een Qr code. Het is een simpele vierkante barcode die een url, contactinfo, e-mailadres, tekst tot 7089 tekens, … kan vervangen.


Een Qr code maken is enorm simpel. Je gaat naar een Qr code maker en vult de te vervangen tekst in. Deze vormt de url, het e-mailadres, … om naar een afbeelding die je kan gebruiken op allerlei media. Zo kan je ze op visitekaartjes zetten als snelle link naar je website. Of je kan je volledige contactinfo (bijvoorbeeld vCard) in een simpele code zetten, zodat zakenrelaties enkel deze code moeten scannen en toevoegen aan hun adressenboek.

Om Qr codes te lezen heb je slechts een smartphone of tablet met camera nodig en een Qr lezer. Het laatste is een app die automatisch de tweedimensionale code vertaalt naar tekst. Bijvoorbeeld Neoreader is een gratis Qr lezer die alle mobiele toestellen ondersteunt.

Binnen marketing kan je een Qr code toevoegen aan verschillende campagne’s zoals print advertising of op verpakkingen. Hierdoor kan je offline advertenties ondersteunen met promotiewebsites en relevante contactinfo zoals openingsuren en bestelformulieren. Hieronder vind je alvast drie voorbeelden van Qr codes in marketingcampagne‘s.

Hoewel Qr codes stilaan een nieuw leven krijgen in advertenties, kan dit van korte duur zijn. Google Goggles kan bijvoorbeeld al enkele print advertenties herkennen en automatisch aan een merk linken. Wanneer Google Goggles volledig op punt staat, worden Qr codes mogelijk herleid tot een retro-alternatief.


Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *