Ping gered van een vroege dood?

Vorige week berichtten we over Ping, het sociale (muziek)network van Apple. Ping werd met veel bravoure gelanceerd maar bleek achteraf iets te zijn wat best omschreven kan worden als ‘een gemiste kans’. Iedereen wilde Ping in het begin proberen en er waren dus ook veel inschrijvingen. Maar enkele dagen was er bijna geen activiteit meer omdat het gewoon té moeilijk was om iets te delen op het netwerk. Maar een recente update belooft veel beterschap.

De nieuwe versie van iTunes, iTunes 10.0.1, werd onlangs gelanceerd en bevatte een heleboel updates voor Ping. Het voornaamste verschil is dat je nu Ping kan gebruiken met je eigen iTunes bibliotheek. Voorheen kon je alleen liedjes delen via de iTunes winkel. Enkele dagen geleden moest je dus een liedje gaan zoeken en kopen om het te kunnen delen, ook al had je het liedje al eens gekocht. Dat was één van de redenen waarom gebruikers het na enkele dagen gezien hadden met Ping.

Als je nu (de nieuwe versie) van iTunes opent, zal je naast elk liedje dat je bezit een Ping-button zien staan. Wanneer je op de button klikt, krijg je een dropdown menu te zien met als opties een liedje liken, een liedje posten (in je Ping stream plaatsen met een bericht) of het Ping profiel van de artiest in kwestie bekijken. Daarnaast heb je ook de optie om de artiest, et liedje of het album te vinden in de iTunes winkel. Rechts klikken op het liedje geeft dezelfde opties als die van het dropdown menu.


Ping_Like

De update bevat ook een nieuwe zijbalk (sidebar) die ook de opties biedt om iets te liken of om een liedje te posten uit je bibliotheek. Onder die opties bevindt zich de Ping stream met al de sociale activiteiten van je Ping vrienden. Ieder item dat zich in de stream bevindt, kan dan ook geliket worden.

Ping_Sidebar

Is Ping nu volmaakt? Of course not! Ze hebben nog een lange weg af te leggen als sociaal netwerk.  Apple heeft zich wel al serieus herpakt na de bijna lachwekkende eerste versie. De volgende stap is om andere sociale netwerken als Facebook en Twitter te integreren binnen Ping zodat het sociale muzieknetwerk viraal kan gaan. Momenteel hebben al 160 toegang tot Ping maar Ping is nog steeds ‘ommuurd’ door iTunes. Maar zo heeft Apple het graag. Om Ping echt populair te maken, moeten ze er dus wel degelijk voor zorgen dat de Ping likes doorvloeien naar Facebook en Twitter. Zoals we allemaal weten heeft Facebook (nog) geen enkele muziekfeature. Ping zou die feature kunnen zijn. Natuurlijk moeten Ping en Facebook wel leren om mooi ‘samen te spelen’. Ping had in het begin aleen Facebook connect maar had Facebook daar niet van op de hoogte gebracht waardoor Facebook de applicatie geblokkeerd heeft. Momenteel worden er gesprekken gevoerd rond een mogelijke samenwerking maar dan moet Apple toegeven aan een soort van formele overeenkomst waardoor Facebook toch een beetje controle behoudt.

Apple moet ook het besturingsprogramma iOS aanpassen zodat de updates deftig zouden functioneren. Hoewel het gebruik van Ping via iTunes op iOS beter én vlotter verliep dan via de desktop, moet er nog een like- en sharebutton toegevoegd worden. Op die manier kan je met één klik het liedje dat je aan het beluisteren bent, liken of delen. Daarnaast zou het ook mooi zijn als iTunes bijhield naar welke muziek je luistert (zoals Last.fm) en je de optie gaf om die data te delen. Op die manier hoef je niet altijd expliciet te delen als je dat niet wilt.

Ping heeft ook nog wat problemen met liedjes die niet via iTunes verkocht worden: je kan die liedjes niet delen omdat ze simpelweg niet bestaan in de database van iTunes. Maar gezien de grootte van de database, is dit één van de kleinere – makkelijk op te lossen – problemen. Of Ping nu gered is van een vroege dood valt alleen maar af te wachten maar de updates hebben alleszins al de juiste koers gezet voor het jonge netwerk.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *