Opgelet! Misleidende Google Adwords Phishing mails

phishing_mail_Google_AdwordsGoogleDe afgelopen dagen ontvingen meerdere mensen en zoekmachine marketingbureaus een mail die lijkt afkomstig te zijn van Google Adwords. In de mail worden eigenaars van een Adwords account aangemaand bepaalde Adwords campagnes te optimaliseren omdat ze gestopt met werken zijn. Maar op die manier komt de afzender achter je gegevens en ben je nog verder van huis.

De mail begint met de zin ‘Your Google Adwords Account has stopped running this morning.’ Iedereen die gaat kijken naar z’n account, via de officiële Google site, zal zien dat dit niet het geval is. Deze mail is een phishing mail die bedoeld is om je log-in gegevens te achterhalen. Onoplettende account beheerders zouden via de links in deze mail (die leiden naar een Google-CE site) dus hun gegevens opgeven waarna de afzender van de mail zich dus kan inloggen op die account en aan de haal kan gaan met credit card gegevens of met jouw advertentiebudget kan gaan adverteren voor andere sites.

De mail ziet er als volgt uit:

Phishing mail Google Adwords

Zoals je ziet, wijkt deze zeer sterk af van de normale lay-out van mails afkomstig van het Google Adwords team. Bovendien staat in de meeste mails afkomstig van Google Adwords ook je account-nummer vermeld en dat blijkt hier niet zo te zijn. Bovendien zal Google ook nooit vragen om je gegevens te verifiëren anders dan door in te loggen op je eigen Adwords account of op officiële Google sites.

Zulke spam mails mag je dus meteen verwijderen en je kan Google er uiteraard van op de hoogte brengen. Daarnaast moet je altijd goed controleren van wie je mails ontvangt. Spam mails of phishing mails zullen wel altijd sterk gelijken op het ‘origineel’ en in de toekomst zullen ze het origineel zelfs nog beter  weerspiegelen. Maar toch zijn er enkele opmerkelijke verschillen zoals ontbrekende informatie (bv. de accountnummer) die weggeven dat het om phishing of spam mail gaat. Ook de lay-out zal nooit geheel hetzelfde zijn. Ten slotte is de tekst, waarin de afzender enkele tips geeft voor de campagnes, nogal standaard en weinigzeggend. In een gelijksoortige mail afkomstig van Google Adwords zal steeds het probleem of de oorzaak voor het stoppen van een campagne specifiek vermeld staan. Indien je werkt met een zoekmachine marketing bureau is het ook raadzaam om hen in te lichten zodat ook zij op de hoogte zijn en het nieuws eventueel verder kunnen verspreiden.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *