Ook Micorsoft gaat voor eigen Sociaal netwerk

Nadat Google met Google+ de aanval op Facebook heeft ingezet gaat nu ook een andere technologie gigant de sociale toer op. Zo lanceert Microsoft het eigen sociaal netwerk So.cl. Het is de vraag of Microsoft heeft geleerd uit de acties van Google, want het is gebleken dat Facebook niet zo makkelijk van de troon is te stoten. We gaan daarom eens kijken wat het nieuwe social network van Microsoft te bieden heeft.

So.cl: Combinatie van zoekmachine, ontdekking en sociaal netwerk

Bij Microsoft omschrijft men So.cl als een combinatie van zoekmachine, ontdekking en sociaal netwerk. So.cl geeft, juist als Facebook en Google+, de mogelijkheid om interessante url’s te delen. Maar bij So.cl kan dit zeer simpel met een bookmarklet, dit is een deelknop die bij de bladwijzers van je browser kan worden toegevoegd. Daarnaast wordt Microsoft’s sociale netwerk vooral gestuurd door trefwoorden zodat gebruikers makkelijk updates kunnen krijgen van gekozen onderwerpen aan de hand van geselecteerde labels.

Het nieuwe sociale netwerk werkt aan de hand van een “open search” experiment. Dit betekent dat zoekresultaten zichtbaar worden voor andere gebruikers, uiteraard enkel als hiervoor toestemming wordt gegeven. Microsoft biedt gebruikers de mogelijkheid in te loggen met hun Facebook-account of Windows Live account. Vanuit deze profielen kan je vervolgens contactpersonen toevoegen waarvan je zoekopdrachten kunt opvolgen en andere interessante websites delen. De bedoeling van het kunnen bekijken van andermans zoekresultaten is mensen te vinden die dezelfde interesses delen.

So.cl is nog in zijn testfase

Het netwerk werd eerst getest onder studenten van verschillende Amerikaanse universiteiten. Nu is er ook een béta-versie die toegankelijk is voor het grote publiek. Het is niet de bedoeling van Microsoft om Facebook en Google+ achterna te gaan met hun project. So.cl is, zoals het bedrijf zelf zegt: “Een experimenteel onderzoeksproject gericht op de toekomst van sociale ervaringen en leerervaringen, vooral onder jongere mensen.” Dus eigenlijk is het netwerk een testlab voor Microsoft om hun diensten beter af te stellen op de gebruikers.

Het blijft natuurlijk afwachten of So.cl veel mensen kan verleiden want het merendeel van de handelingen zijn perfect mogelijk via Facebook. En hier komt men al snel te zitten met hetzelfde probleem als Google+: Mensen denken: “Waarom switchen of waarom nog één extra?”. Het idee is zeker niet slecht en het geeft weer dat ook social nog verder kan gaan dan enkel en alleen Facebook, maar of Microsoft zal slagen weten we zo net nog niet.

Executive Summary

Wat? Microsoft lanceert zijn eigen Sociaal netwerk So.cl
En? Wordt dit weer een Facebook-kloon of iets heel anders?

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *