Nieuwe Google update Penguin 2.0 wordt uitgerold

Vorige week is de langverwachte dag des oordeels gekomen, de dag waar veel webmasters met een bang hartje naar toegeleefd hebben. Op 22 mei maakte Google-goeroe Matt Cutts bekend dat de eerste grote update van Penguin, door Cutts Penguin 2.0 genoemd, uitgerold werd. De eerste Penguin update maakte heel wat slachtoffers onder de webmasters. Velen onder hen zagen heel wat van hun zoekverkeer in rook opgaan, als gevolg van een bestraffing door Google.

Ook de nieuwe Penguin update lijkt behoorlijk wat schade aan te richten. Zo’n 2,3% van alle Engelstalige websites zou rechtstreeks geaffecteerd worden door de update. Ook bij Nederlandstalige websites mogen we behoorlijk wat bewegingen verwachten.

Tegen black hat SEO technieken

Weinig verrassend kondigde Cutts aan dat deze nieuwe Penguin-update vooral gericht is tegen websites die gebruik maken van black hat SEO technieken, en de websites die een toegevoegde waarde bieden beloont. Bij deze laatste groep horen websites die unieke content creëren die bezoekers willen lezen, en delen. Volgens Cutts zou de nieuwe Penguin update ook grotere kansen bieden voor kleinere bedrijven die het spel correct spelen. Ook websites met veel autoriteit worden beloond ten opzichte van websites die teveel algemene informatie aanbieden.

Ook de zogenaamde cluster results worden aangepakt. Het zal voor een bepaalde websites dus niet meer zo makkelijk zijn om de hele eerste pagina te domineren voor een bepaalde zoekterm.

Je merkt het, er is weinig nieuws onder de SEO-zon. Het lijkt er dus op dat de Penguin 2.0 update de eerste update enkel maar verstrengt. Maar je hoeft maar even rond te surfen om te merken dat nogal te veel websites zich vergrijpen aan black hat technieken. Penguin 2.0 is dus een must om spam te blijven bestrijden.

Wat te doen bij getroffen websites?

Webmasters die getroffen worden door Penguin 2.0 hoeven nog niet te panikeren, maar moeten wel in actie schieten. Belangrijk is om je linkprofiel te onderzoeken, en te bekijken welke websites naar jouw eigen website linken. Verwijder links die te spammy zijn, en voeg nieuwe kwalitatieve links toe. Hou je daarbij niet bij één enkele anchor tekst, maar wissel af.

Executive Summary

Penguin 2.0
De nieuwe Penguin-update van Google, Penguin 2.0, is gericht tegen websites die zich vergrijpen aan black hat SEO-technieken.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *