Nieuwe functionaliteit voor Google Webmasterhulp

Sinds vandaag is de Google Webmasterhulp (eindelijk) uitgebreid met een nieuwe functionaliteit: “Koppelingen”.

Google Webmasterhulp biedt webmasters een hoop mogelijkheden om in dialoog te treden met de Google zoekmachine. Dialoog? Jazeker, het verkeer gaat in 2 richtingen. Google laat de webmaster o.a. weten hoe de Google-bot de site ziet, of de bot dode links en niet-indexeerbare pagina’s is tegengekomen, voor welke zoektermen de site scoort en hoe vaak deze termen gezocht worden, wanneer de site de laatste keer gecrawld is, wat de snelheid van de site is, wat de pagina met de hoogste PageRank is,… De webmaster van zijn kant kan dan weer aan Google zaken laten weten als het gewenste voorkeursdomein (met of zonder www), of de foto’s geïndexeerd mogen worden voor Google Images en welke pagina’s moeten geïndexeerd worden via het xml-sitemaps-protocol (dat sinds kort ondersteund wordt door Yahoo! en binnenkort ook door MSN Live Search).

En hieraan is dus sinds vandaag een extra functionaliteit toegevoegd: Koppelingen. Hier geeft Google de webmaster een overzicht van zowel interne als externe links naar de site. Je kan dus de interne links (pagina’s van de site die naar pagina’s van de site zelf verwijzen) opvragen, maar belangrijker ook alle externe links die Google geïndexeerd heeft en wanneer ze de laatste keer gevonden werden. Big deal zal u denken, dat kan je toch al lang opvragen door in de zoekbalk van Google link:www.uwdomeinnaam.com in te geven. En toch komen die resultaten niet overeen met de resultaten die je nu vindt in Google Webmasterhulp. Blijkbaar heeft Google weet van veel meer links dan degene die weergegeven worden via de oude manier. Je kan je dus afvragen waarom niet alle links in de zoekresultaten opgenomen worden. Maar toch, het zal een nuttige tool worden voor iedereen die zich met zoekmachine optimalisatie bezighoudt.

Klein detail, bij de lancering van het systeem liet Google zich betrappen op een (grove?) fout. Als je de links naar je eigen website opvraagt gaat dat via een url van volgende vorm:

https://www.google.com/webmasters/tools/externallinks?num=30&site
Url=http%3A%2F%2Fwww.uwdomeinnaam.com%2F

Als je deze ochtend in de url uw eigen domeinnaam verving door een domeinnaam naar keuze kreeg je het resultaat voor die site te zien. Enkele slimmeriken waren er snel bij en gingen na wat de links naar grote sites waren. Ze kwamen tot volgende cijfers (bron: Google Blogoscoped):

  • Google.com: 1,432,908 links
  • Yahoo.com: 1,431,186 links
  • MSN.com: 839,927 links

Enkele uren na het bekend worden van de fout ging het hele systeem offline en toen het deze avond opnieuw beschikbaar werd was de bug in het systeem spijtig genoeg verholpen.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *