Na Google verwijdert nu ook Microsoft Belgische krantenartikels

Copiepresse, de beheersmaatschappij van de auteursrechten van Frans- en Duitstalige kranten in België, heeft na de overwinning op Google (zie hier) nu ook een officieel verzoek gericht aan Microsoft om de links naar Franstalige en Duitstalige Belgische krantenartikels uit de zoekmachine te verwijderen. Microsoft nam de beslissing om voorlopig in te gaan op het verzoek en verwijderde alle artikels uit de nieuwe zoekmachine Live en uit de nieuwsdienst Newsbot. Wel werd benadrukt dat deze beslissing enkel werd genomen om een juridische strijd te voorkomen en op geen enkele wijze de rechten van Copiepresse erkent. Ook blijft Microsoft bereid tot verdere gesprekken en onderhandelingen met Copiepresse.

De bedoeling van Copiepresse is waarschijnlijk dat Google en Microsoft een deel van de adverteerinkomsten aan de kranten zouden afstaan, maar het voorlopige resultaat is natuurlijk het tegenovergestelde : dat de Frans- en Duitstalige nieuwsberichten in België via de zoekmachines absoluut niet meer terug te vinden zijn. Vergeet trouwens ook niet dat Google en MSN (Live) heel wat extra verkeer naar de nieuwssites sturen wanneer die in de zoekindexen voorkomen en dat extra verkeer zorgt op zijn beurt ook voor extra advertenties en extra inkomsten.

De eerdere veroordeling van Google kan hiermee een belangrijk precedent worden voor alle sites die content van derden verzamelen.

Leave A Comment