Mobiel surfen een hype? Nog niet… Maar Apple overheerst!

Sinds enkele maanden kan je in Google Analytics bezoekers die via een mobiel apparaat (smartphone, iPad, …) je website bezoeken apart tracken. Dit natuurlijk met de beperking dat enkel mobiele toestellen waarvan de browser javascript kan uitvoeren in de statistieken opgenomen worden.

Eerdere berichten over het feit dat Android in de VS de iPhone al voorbij zou zijn wat betreft mobiel bezoeken hebben ons ertoe aangezet eens een overzicht te maken van de mobiele apparaten die in België gebruikt worden om websites te bezoeken.

Dus hebben we de Google Analytics data van enkele websites samengevoegd. Het gaat in totaal over 37 websites (geen mobiele websites) uit verschillende sectoren met een brede userbase die zich richten op de Belgische markt. De periode die we hebben bekeken zijn de eerste vier maanden van 2010. Op alle websites samen werden tijdens deze periode 19.521.611 bezoeken geregistreerd.

Gemiddeld per website bleek dat 0,61 % van de bezoekers de website bezocht met een mobiel toestel.

Als we de data opsplitsen per type website krijgen we het volgende beeld:

  • B2B: 0,51 %
  • B2C: 0,55 %
  • Blogs: 1,65 %
  • Jobsites: 0,30 %
  • Webshops: 0,92 %

Er blijkt dus nogal wat verschil te zitten in het aantal mobiele bezoekers per type website met blogs die er met kop en schouder bovenuit steken. Al blijft een percentage van 1,65 % natuurlijk wel klein, vraag is of het verwaarloosbaar klein is.

En dan misschien het meest opvallende resultaat van ons klein onderzoek: welke toestellen werden gebruikt om mobiel te surfen. Wel, blijkt dat Apple in België een nogal groot aandeel heeft in het mobiele websitebezoek:

Meer dan 80 % van de geregistreerde mobiele bezoeken aan reguliere websites gebeurt dus op een toestel dat uit de Apple-fabrieken afkomstig is.

Toegegeven, mobiel internetgebruik in België staat op dit moment nog in z’n kinderschoenen, maar er tekent zich toch al een duidelijke trend af in het voordeel van Apple. Of het deze voorsprong in de toekomst zal behouden blijft nog maar de vraag. Of zal Apple het Microsoft van het mobiele internet worden? Time will tell…

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *