Microsoft ziet wanneer je reclame kijkt

Vorige week stelde Microsoft de nieuwe Xbox One voor op de Microsoft-campus. Opvallend was dat de nadruk vooral op het tv-aspect van de console lag. Microsoft wil namelijk de woonkamer inpalmen en ‘tv kijken’ opwaarderen. Met de vernieuwde Kinectcamera’s wil het bedrijf nagaan waar je precies naar kijkt. Dat blijkt uit een patentaanvraag die in 2011 werd ingediend.

Kinect bewegingscontroller

Bij de huidige Xbox zijn de Kinectcamera’s nog optioneel. Bij de nieuwe Xbox One zal een verbeterde versie van deze bewegingscontroller standaard in het pakket zitten. Kinect is een motion controller waarbij Microsoft een camera en een microfoon levert en je moet bewegen om de game te besturen. Anders dan bij andere webcam technieken zoals PlayStation Move, moeten Kinectspelers een profiel aanmaken waarbij het lichaam wordt geïndexeerd. De technologie herkent je nadien aan de hand van de afmetingen van je lichaamsdelen.

Mogelijkheden Kinect

De verbeterde versie van de Kinectcamera’s zou je ogen kunnen volgen en zo verifiëren waar je naar kijkt. Op die manier kan er nagegaan worden als je reclameblokken effectief volgt, of dat je je hoofd wegdraait. De Kinect kan met andere woorden analyseren wat er in de woonkamer gebeurt. Stel je bent een sportwedstrijd aan het kijken. Kinect zou kunnen zien wie er kijkt en welk kleur T-shirt de kijkers dragen. Zo zou er afgeleid kunnen worden voor welk team de Xbox-bezitter supportert. Voor deze mensen zou er speciaal geselecteerde reclame kunnen worden getoond tijdens de rust. Met deze technologie kan Microsoft het kijkgedrag van hun gebruikers onderzoeken, wat heel wat voordelen biedt.

Patentaanvraag Microsoft

In 2011 diende Microsoft een patentaanvraag waarin het bedrijf prijzen kan uitdelen om bijvoorbeeld een serie uit te kijken, of om lang genoeg reclameboodschappen te volgen. Het patent staat omschreven als ‘when performance of the content to an identified user exceeds a threshold’. Het is natuurlijk wel ‘een zoveelste’ patententaavraag. Toch zou dit er op kunnen wijzen dat Microsoft aan soortgelijke functies denkt om het kijkgedrag te onderzoeken.

Executive Summary

Met de Kinectcamera’s wil Microsoft nagaan waar we precies naar kijken.
Dat wordt althans gesuggereerd naar aanleiding van een patentaanvraag!

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *