Marketingtrend onder de loep: reclame maken in real time

Tijdens de Amerikaanse Superbowl in februari viel de stroom plotseling voor lange tijd uit. Koekjesproducent Oreo was er als de kippen bij, en postte nog geen half uur na de black-out volgend prentje op zowel Twitter als Facebook:

 

Het prentje kreeg talloze positieve reacties, retweets, likes en shares. Het is een schoolvoorbeeld van een opkomende marketing trend: real time campaigning. ‘In plaats van te investeren in een paar grote campagnes, proberen adverteerders steeds meer om het hele jaar door aanwezig te zijn, via verschillende kanalen’, aldus Tom Himpe. Tom Himpe legt dat fenomeen, samen met coauteur Pieter Goiris, uit in het boek ‘#inthemoment’.

Real time marketing is meer dan wat tweets en Facebook berichten publiceren

Pieter Goiris is CEO van het bedrijf Boondoggle, dat bekend werd met de succesvolle duiveluitdagingen, een real time campagne die de Belgen aan het supporteren moet krijgen voor de Rode Duivels. Hij stelt dat real time marketing gaat om het smeden van een vertrouwensband met de consument, door dagelijks interacties met hen aan te gaan. Je hebt daarvoor een team nodig dat snel online content kan creëren en beheren. Daarnaast moet heel het bedrijf doordrongen zijn van het ‘real time’ idee, en real time op de omstandigheden kunnen inspringen. De communicatiecyclus op het web gaat bijzonder snel, en zowel adverteerders als creatieve grafische ontwerpers moeten samen op die snelle cyclus kunnen inspelen.

duiveluitdagingen

Verder wijst Pieter Goiris op het enorm potentieel van big data. ‘Heel veel bedrijven beschikken al over data, maar gebruiken die alleen in theoretische klantenmodellen. Iemand die met een leasingwagen rijdt, zal bijvoorbeeld na 3,5 jaar benaderd worden omdat zijn contract afloopt. Maar in die 3,5 jaar daarvoor doen we niets met het gedrag van die persoon. Stel dat hij op sociale media iets zegt over zijn auto, dan moet je dat oppikken en er iets mee doen. Daar ligt nog een gigantisch terrein open.’

Fouten maken mag

De voordelen van real time marketing zijn legio: het kost minder, het gaat sneller, en de campagnes kunnen zeer succesvol uitpakken. De duiveluitdagingen en de campagne rond Kai Mook in de Zoo van Antwerpen zijn daar prachtige voorbeelden van.

Maar door de snelheid gaat er ook een stukje kwaliteitscontrole verloren, en dan worden er sneller fouten gemaakt. Volgens Goiris mag je als bedrijf echter fouten maken. ‘Hoe meer een merk in het echte leven staat, hoe meer de consument aanvaardt dat het fouten maakt. Als je er maar op een goede manier mee omgaat. Je moet je fout kunnen toegeven.’

 

“#inthmoment: De kunst van het campagnevoeren in real-time” ligt nu in de winkel en wordt uitgegeven door Lannoo Campus

Bron: Reclame maken in real time, De Tijd, 18 september 2013

Executive Summary

Marketingtrend onder de loep: reclame maken in real time
Reclame wordt steeds vaker in real time gemaakt, in plaats van te investeren in enkele grote reclamecampagnes. We nemen deze marketingtrend even onder de loep.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *